Crna čokolada čuva srce21.07.2016.

Crna čokolada čuva srce

Za tamnu čokoladu sa visokim procentom kakaa s pravom se može reći da je zdravlje upakovano u celofan, sa jedinstvenim i očaravajućim ukusom. Naučno dokazane činjenice su te koje pokazuju da je crna čokolada korak ispred u odnosu na mnoge druge zdrave namirnice. Ne samo da ne treba da osećate grižu savesti dok uživate u ovom slatkišu, već će vam i vaše srce biti zahvalno. A evo i zašto.

Prema opsežnoj naučnoj studiji australijskih stručnjaka sa Univerziteta Monaš u Melburnu, svakodnevno konzumiranje table crne čokolade tokom deset godina veoma je korisno za osobe s povećanim kardiovaskularnim rizikom jer može da spreči infarkt i šlog. Studija je vršena na uzorku od više od 2.000 osoba sa povišenim pritiskom, holesterolom i gojaznošću, koji su tokom deset godina svakodnevno jeli po 100 grama čokolade sa 70 i više odsto kakaa.

Vođa istraživanja tvrdi da se na ovaj način među 10.000 ljudi može izbeći 70 kardiovaskularnih smetnji sa smrtnim ishodom i još 15 bez takvog ishoda. Takođe, prema mišljenju australijskih stručnjaka, crna čokolada može čak da bude alternativa terapije lekovima kod ljudi s povećanim kardiovaskularnim rizikom.

Moć crne čokolade leži u visokom sadržaju antioksidanata polifenola, koji pomažu da se krvni sudovi šire, čime se ublažava krvni pritisak i poboljšava curkulacija. A ukoliko se uzme u obzir podatak Svetske zdravstvene organizacije da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik smrti širom sveta, onda je to još jedan razlog više da se u svakodnevnu ishranu uvede i tamna čokolada.