Goji bobice – antioksidansi sa Himalaja
21.01.2016.Goji ili godži bobice – moćno voće sa Himalaja, jedna je od pet najkorisnijih biljaka za zdravlje čoveka. Drvenasta, grmolika biljka sa crvenim plodom koji ima slatkast ukus predstavlja pravu riznicu antioksidanasa. U prošlosti je čak nosila epitet svete biljke jer je bila lek za mnoge bolesti. Često je nazivana i biljka dugovečnosti.
Opširnije +Doživeti stotu
03.12.2015.Doživeti stotu u današnjem vremenu graniči se s naučnom fantastikom, mišljenja su mnogi. Dobra forma, zdravlje i vitalnost mogu se postići i u kasnijim godinama uz pravilnu ishranu i određen životni stil. Prema nanovijim podacima, u svetu živi oko 450.000 stogodišnjaka, a taj broj ima tendenciju da se poveća.
Opširnije +Kako da otečenost postane prošlost?
02.12.2015.Bez dovoljne količine tečnosti, nijedan organizam nije u stanju da funkcioniše pravilno. S druge strane, ni previše zadržavanja vode u organizmu nije dobro, a određene namirnice igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Otečenost se mahom javlja kod osoba koje previše sede ili stoje u jednom mestu, zatim kod osoba koje konzumiraju previše soli, kao i prilikom hormonskih poremećaja.
Opširnije +Najbolji prirodni lek za migrenu
29.11.2015.Đumbir je u drevnoj istočnjačkoj medicini bio na samom vrhu prirodnih lekova za ublažavanje mnogih tegoba. Ni danas njegova blagotvornost ne gubi na aktuelnosti, pa je tako spisak tegoba s kojima se ova biljka lako nosi sve duži.
Opširnije +Maslina – hrana bogova sa Olimpa
29.11.2015.Svi smo upoznati sa prednosti maslinovog ulja, ali treba znati da ni sam plod maslina ne zaostaje po svojim vrednim svojstvima.
Opširnije +Prirodni sedativ - valerijana
29.11.2015.Valerijana je jedna od najpriznatijih biljaka u alternativnoj medicini, kada je lečenje mnogih nervnih oboljenja i poremećaja u pitanju. Lekoviti deo ove biljke predstavlja koren koji se vadi u proleće i jesen.
Opširnije +Probajte lekoviti napitak od ovsa i zelene jabuke
29.11.2015.Ovaj napitak je jedan od zdravih i lekovitih, koje već danas morate uvrstiti u svoj jelovnik. Evo i zašto. Ukoliko jutro započnete ovakvom idealnom kombinacijom namirnica, računajte da ste sebi obezbedili dovoljno energije za sve obaveze koje dan pred vama nosi.
Opširnije +Pet tajni čudesnog kestena
29.11.2015.Mnogima je prva asocijacija na jesen kesten i ovaj plod doživljavaju samo kao jesenju zabavu na ulicama. Međutim, jesti kesten je mnogo više od toga. Kestenje je sezonska biljka koja se može naći u periodu od oktobra do decembra. Pored gastronomskih vrlina, veoma je lekovit, jer sadrži malo masnoća, a obiluje i vitaminom C.
Opširnije +Šest moćnih jestivih analgetika
29.11.2015.Bilo da su u pitanju „posledice“ treninga, neudoban krevet ili onaj osećaj da vas sve lomi, tablete za spas mogu se zameniti isto takvim namirnicima, pokazuju istraživanja. Određeno povrće, voće, kao i napici su mnogo više od hrane, oni su prave „ubice bolova“.
Opširnije +Šećer od trske ili repe?
29.11.2015.Da je beli šećer veoma loš po naše zdravlje, odavno je poznato, a i naučno nepobitno dokazano. U prilog tome govori i činjenica da je jedan od četiri nosilaca „bele smrti“. Ovakav šećer sa sobom nosi ništa drugo do samo prazne kalorije, bez ikakvih tragova vitamina i minerala. Beli šećer se dobija iz šećerne repe postupkom rafinacije, koja uključuje čitav niz hemijskih obrada - alkalizaciju, karbonataciju, fosfataciju, sulfitaciju, uz korišćenje raznih agresivnih...
Opširnije +