Najstarija torta na svetu01.11.2016.

Najstarija torta na svetu

Istorija pravljenja torti seže duboko u antičko doba. Ova poslastica, neizostavni gost svake praznične trpeze, nekada je više podsećala na slatki hleb, nego na torte u kakvim danas uživamo, pune finih kremova i filova od čokolade. Obično je zaslađivana medom, a ponekad je u testo dodavano koštunjavo ili suvo voće.

Ipak, najstariji recept za tortu modernog doba, datira iz 17. veka. Decenijama se najstarijim zapisanim receptom smatrao document iz 1696. godine, koji se nalazi u jednoj biblioteci u Beču. Međutim, 2005. godine, Voltrod Faišner, direktor biblioteke, pronаšao je još stаriji recept iz 1653. godine, poreklom iz Verone. Hrskavih korica i voćnog punjenja, Linzer torta je vrlo brzo postala omiljena širom sveta. Autentičnost je stekla zahvaljujući specifičnom izgledu, sa vrhom u obliku „rešetki“ od testa. Poreklo imena Linzer torte prate dve legende. Po jednoj je ime dobila po austrijskom gradu Lincu, dok su mnogi mišljenja da nosi ime po poslastičaru iz Beča.

Osnovni sastojci hrskavog testa po kojoj je Linzer torta i poznata su brašno, puter, žumаncа, cimet, korа i sok od limuna, lešnici, orasi ili bаdemi. Filuje se originalno džemom od crvene ribizle ili, često kao zamena, od maline ili šljive. Preko fila ređaju se trake od testa u obliku rešetki. Pecivo se premazuje blago ulupanim belancetom i najčešće je ukrašeno seckanim bademima.

Ova torta je često na trpezi tokom praznika ili proslava, ponajviše u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Mаđаrskoj i Tirolu. Postoji i mlađa varijanta Linzer torte - "Linzer oči". To su kolаčići napravljeni od testa sličnog sastava, ali koje je sečeno na male krugove, preko kojih se stavlja fil od džema i na kraju pokriva drugim krugom od testa, na kojem se nalaze rupice. Nakon pečenja kolači se posipaju šećerom u prahu (naša preporuka je Demerara smeđi šećer sa aromom vanile). Osim klasičnih kolačića sa rupicama, za specijalne prilike prave se i razni oblici - cvetovi, zvezde, srca… Jednostavno, pustite mašti na volju.

Recept za Linzer tortu možete pronaći ovde