Opera torta

Opera torta
admin
Postavio: admin25.02.2016.Kategorija: Recepti
Priprema: 3 h
|
0546

Za ovaj recept potrebno Vam je:

  • za biskvit kore - smeđi šećer2x125g
  • za biskvit kore - mleveni bademi2x125g
  • za biskvit kore - brašno2x30g
  • za biskvit kore - žumanca2x4komada
  • za biskvit kore - šećer2x20g
  • za biskvit kore - puter2x1kašika
  • za biskvit kore - belanca2x4komada
  • krem od putera i kafe - smeđi šećer150g
  • krem od putera i kafe - jaja2komada
  • krem od putera i kafe - voda100ml
  • krem od putera i kafe - puter250g
  • krem od putera i kafe - instant nes kafa1kašika
  • ganaš od čokolade - tamna čokolada200g
  • ganaš od čokolade - slatka pavlaka150g
  • ganaš od čokolade - instant nes kafa1kašičica
  • glazura - tamna čokolada100g
  • glazura - slatka pavlaka100g
  • sirup od kafe - smeđi šećer150g
  • sirup od kafe - voda200ml
  • sirup od kafe - instant kafa1kašika
Tradicija je da se napiše na torti Opera

Torta simboličnog naziva Opera vodi poreklo iz Francuske, 60-ih godina XX veka. Ova savršeno ukusna poslastica, s neodoljivim mirisom kafe, neizostavni deo ponude je svake operske kuće.

Priprema

  1. Biskvit - U tepsiju stavite papir za pečenje i namažite ga. Tako posebno pripremiti još jedan. Posebno umutiti 4 belanca i šećer a posebno 4 žumanca i dodati u njih 2 kašike rastopljenog putera, koji ne treba da bude vruć. Izmešajte bademe, šećer i brašno. Žumanca sa puterom dodati lagano u belanca i onda lagano dodati bademe, šećer i brašno. Rasporediti ravnomerno na pleh i peći oko 15 min na 180 stepeni. Tako ispeći još jedan i svaki prerezati na pola da budu 4 korice.
  2. Krem od putera i kafe - Skuvati 150 g. šećera i 100 ml vode. Kada postane gust sirup, odmah sipajte polako u prethodno umućeno 1 jaje i 1 žumance, koje treba mutiti dok se ne napravi gust krem. U to dodavati puter u komadićima (250 g.)i nastaviti sa mućenjem sve dok masa ne udvostruči. U to dodati 1 kašiku instant kafe predhodno rastopljene sa mao vode.
  3. Ganaš - Staviti slatku pavlaku da provri sa 1 kašikom instant kafe i dodati 200 g. usitnjene čokolade. Ostaviti da se ohladi.
  4. Sirup od kafe - Skuvati sećerni sirup sa kafom da ne bude previše gust kako bi mogle da se kvase kore.
  5. Staviti koru na tacnu i prskati sa dosta sirupa, zatim jednu trecinu puter krema namazati po kori, pa onda druga kora opet natopljena kafenim sirupom. Preko druge kore staviti sav ganaš, pa onda staviti treć koru, opet posuti sirupom pa na nju puter krema i onda zposlednju koru opet sirupom natopiti pa svu namazati ostatkom puter kreme.
  6. Galzura - Prokuvati 100 ml slatke pavlake sa 100 g. čokolade i kad je skoro hladna namazati celu tortu ili samo vrh.

Komentari

    Registrujte se ako želite da ostavite komentar.