Očaravajući cupcakes sa čokoladom i kafom
Za ovaj recept potrebno Vam je:
- za cupcakes - tamna čokolada50g
- za cupcakes - brašno100g
- za cupcakes - šećer u prahu150g
- za cupcakes - puter60g
- za cupcakes - jaje1komad
- za cupcakes - ekstrakt vanile1kašičica
- za cupcakes - kakao prah30g
- za cupcakes - soda bikarbona1/2kašičice
- za cupcakes - kisela pavlaka100ml
- za cupcakes - ohlađena espreso kafa60ml
- za cupcakes - so1prstohvat
- za glazuru - tamna čokolada200g
- za glazuru - krem sir100g
- za glazuru - slatka pavlaka400ml
Divan spoj tamne čokolade i kafe doneće pravu umetnost u vašu kuhinju.
Priprema
- Zagrejte rernu na 180 stepeni i u podlogu za cupcakes stavite papirne korpice. U dubljoj posudi pomešajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so (suve sastojke). Puter i šećer posebno mutite mikserom oko 5 minuta. Potom im dodajte jaje i ekstrakt vanile i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini. Dodajte zatim kiselu pavlaku i na kraju suve sastojke. Na kraju postepeno dodajte kafu i mikserom mutite dok smesa ne postane homogena. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i lagano kašikom promešajte.
- Korpice napunite do pola i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Jednostavnim trikom proverite da li su kolači spremni. Zabodite čačkalicu u cupcakes i ako posle vađenja bude čista, bez tragova, cupcakes su spremni.
- Spremne cupcakes izvadite iz kalupa i ostavite ih da se prohlade.
- Slatku pavlaku i krem sir dobro umutite mikserom i dodajte otopljenu tamnu čokoladu. Šrpicom za ukrašavanje glazuru nanesite na cupcakes i pospite čokoladnim mrvicama.