Lubenica dijeta za savršeno leto08.07.2015.

Lubenica dijeta za savršeno leto

Mnogima je prva asocijacija na leto, da ne računamo odmor, more i plaže, upravo lubenica. Ovo slasno i osvežavajuće povrće (ne voće) tokom vrelih dana bar jednom se našlo na trpezi svakog od nas. Lubenica gasi žed, popravlja raspoloženje, daje energiju i otklanja umor.   

 

Pored toga što je dobar način da se okrepite, lubenica vam može pomoći i kod skidanja suvišnih kilograma i čišćenja organizma.

 

A evo i zbog čega. 

 

Lubenica  je povrće niske kalorijske vrednosti, pa se tako u 100 grama nalazi samo 30 kalorija, a sadrži i visok procenat vode, čak 92%. Bogata je prostim šećerima, posebno fruktozom i pektinom i sadrži likopen, jedan od najjačih antioksidanata, koji joj daje crvenu boju. Zahvaljujući svojoj moći da zavara glad i da blagotvorno deluje na probavni sistem, lubenica lako skida nagomilane kilograme i često se koristi u dijetalnom režimu ishrane. 

 

Kako biste brzo došli do željenog izgleda, a pritom uživali u predivnom ukusu ploda lubenice, preporučujemo vam petodnevni detoks program. Nakon ovog perioda, pravi se pauza u trajanju od nedelju dana, a onda se može i ponoviti, po želji. 

 

Jelovnik 

 

Doručak: Svakoga dana je isti i konzumira se kriška lubenice (300-350 g) i šolja kafe ili zelenog čaja. 

 

Prvi dan

 

Ručak: 30 g špageta sa paradajzom i sirom i kriška lubenice.
Večera: mešana salata od paradajza, krastavaca, paprike, zelene salate i luka, 50 g svežeg sira i kriška lubenice.

 

Drugi dan

 

Ručak: 50 g kuvane govedine sa šampinjonima, kriška tost hleba i kriška lubenice.
Večera: 2 kriške tost hleba, 50 g svežeg sira i kriška lubenice.

 

Treći dan:

 

Ručak: 100 g kuvane govedine, 100 g kuvanog integralnog pirinča s paradajz sosom i kriška lubenice.
Večera: kriška tost hleba, 50 g sira i kriška lubenice.

 

 

Četvrti dan:

 

Ručak: tost hleb, 50 g kuvanih pilećih ili ćurećih prsa i kriška lubenice.
Večera: 100 g ribe sa roštilja, kriška tost hleba, sezonska salata i kriška lubenice.

 

Peti dan:

 

Ručak: tanjir supe od povrća, kriška tost hleba, 50 g kuvanog pilećeg mesa i kriška lubenice.
Večera: 2 kuvana krompira s parmezanom, sezonska salata i kriška lubenice