Ženama je čokolada potrebnija više nego muškarcima08.06.2016.

Ženama je čokolada potrebnija više nego muškarcima

Mnogo puta bili smo svedoci situacije da je ženama jača želja za čokoladom (kupi ovde), mnogo više nego pripadnicima muške populacije. Bilo da su pod velikim stresom ili im fali malo utehe, čokolada je damama neizostavna i preko potrebna u takvim trenucima. A da to nije samo stereotip, stvar navike ili prosto uživanje u njenom  neodoljivom i zavodljivom ukusu, dokazala su i novija naučna istraživanja.

Naime, kako stručnjaci objašnjavaju, čokolada sadrži serotonin koji stvara osećaj sreće i deluje protiv depresije, a žene taj hormon proizvode čak 52 odsto manje od muškaraca. Mnoga istraživanja pokazala su da zbog slabije proizvodnje serotonina žene češće padaju u depresiju od muškaraca i sklonije su promenama raspoloženja. Upravo iz tog razloga žene posežu za čokoladom, kako bi se utešile, pa čak i nagradile. S druge strane, muškarci koji su pod stresom na čokoladu retko kad pomisle. U sprovedenom istraživanju, oko 40 odsto žena reklo je da obožava čokoladu, dok ovu kraljicu slatkiša voli tek 15 odsto muškaraca.

Dakle, čokolada nije stvorena samo da nam zagolica jezik, već je prava riznica mnogih jedinjenja koja imaju pozitivan uticaj na mozak, uključujući i kofein i teobromin. I istina je – čokolada zaista drugačije utiče na žene nego na muškarce, pokazuju istraživanja američkih psihologa. Ova razlika najverovatnije potiče iz ciklusa rasta i pada estrogena i progesterona u organizmu žena.

Naime, snimak magnetne rezonance mozga pokazao je da je hipotalamus bio manje aktivan kod žena nakon što su konzumirale veće količine čokolade. Kako hipotalamus utiče na regulaciju unosa hrane, to takođe objašnjava što žene čokoladom lakše mogu da redukuju glad u odnosu na muškarce.

Studija je takođe pokazala smanjenu aktivnost i u amigdali, ključnom centru emocija u mozgu, koje utiču na pozitivne tako i na negativne emocije. Stoga, drage naše dame, sledeći put kad pomislite na čokoladu, učinite to bez griže savesti. Jer, smo jedan red ove poslastice dovoljan je da vam vidno popravi dan.