Želite dugovečnost? Hranite se kao Italijani01.11.2015.

Želite dugovečnost? Hranite se kao Italijani

Mediteranski način ishrane nadaleko je poznat kao najzdraviji, a prema naučnim istraživanjima, ukoliko primenite lekcije Italijana o ishrani, možete živeti i do tri godine duže. Hrana je sastavni deo njihovog života i dosta ulažu u kvalitetne obroke.
 
Ono što je tipično za Italijane je da vode jako zdrav i balansiran način života. Posmatrano kroz brojke, samo devet odsto populacije ima problema s gojaznoću i povezanim bolestima. Kao što rekosmo, osnovni trik je u balansu, a i u manjim porcijama. Dakle, Italijani jedu češće i manje. 

Tajnu svoje dugovečnosti stanovnici Apeninskog poluostrva duguju maslinovom ulju, nezaobilaznom sastojku skoro svakog italijanskog jela. Najkvalitetnije, ekstra devičansko maslinovo ulje  koristi se za prženje, pripremanje soseva i salata, pa čak i kod pripreme deserta. Sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K.

Još jedan trik leži u konzumiranju sveže i sirove hrane. Na italijanskoj trpezi uvek mora biti sveže ribe, povrća, pre svega paradajza, zatim paste, začina, maslinovog ulja i limuna. Za doručak se praktikuju manja porcija, a najčešće je to kroasan ili kolač uz kafu s mlekom. Italijani retko kad piju gazirana pića, ali zato je uživanje u dobrom vinu njihov stil života. Takođe, nemaju naviku konzumiranja grickalica i džan fuda, pa tako posle večere uglavnom ništa ne jedu.  

Mnogima je prva asocijacija na italijansku kuninju pica. Međutim, ni oni je ne jedu svaki dan, a kada je jedu biraju picu bogatu raznim vrstama sira i povrćem. Takve pice su niskokalorične, ali pune hranljivih materija. Za večeru takođe biraju lagano jelo. Najčešeće je to supa, takozvana minestrone, manja porcija mesa ili mala porcija paste, uz dodatak sira i povrća.  

Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da se u Italiji troši mnogo više novca na hranu nego u ostalim zemljama, pre svega, kvalitetnu hranu, koja je obično zdravija i sadrži manje nezdravih masnoća i šećera.

Italijani vole lepotu jednostavnosti, pa tako i u pripremi jela. Vrsni kuvari iz ove zemlje smatraju da ne treba previše komplikovati kod pripreme jela, jer se tajna njihove savršenosti ogleda u njihovoj jednostavnosti i pažljivom usklađivanju okusa.

I ono što je na kraju treba istaći je da Italijani vole da jedu u društvu. Kako tvrde, tako svaki orok postaje ukusniji. Pored toga što ćete biti srećniji, manje ćete i pojesti, Italijani se time vode skoro svaki dan.