Zablude o zdravoj hrani10.04.2016.

Zablude o zdravoj hrani

Poslednjih godina primetna je ekspanzija propagiranja zdravih prehrambenih proizvoda. Reklama je toliko, da već počinju da zbunjuju potrošače. Ljudi u vrtlogu ponuda ostaju na kraju zbunjeni šta je zdravo a šta nije. 
 
Mitovi o zdravoj hrani postoje, a u nastavku vam donosimo koji su to.

Smeđi šećer

Žuti šećer je isto što i beli, samo obojen – ovaj mit apsolutno je netačan. Žuti šećer je mnogo više od belog. Jedino pravi prirodni smeđi šećer iz šećerne trske jedini ima pravo da nosi tu „titulu“. 

Morska so

Mnogi tvrde da morska so ima manje natrijuma od obične. Ovo je, prema mišljenju stručnjaka, mit koji treba razbiti. Kada se uporedi gram obične i gram morske soli, količina natrijuma u obe je jednaka ista. Razlog je u tome što su zrna morske soli krupnija i samim tim je potrebna manja količina za pripremu jela. 

Zamrznuta hrana

Sveže voće i povrće ima više hranljivih sastojaka od zamrznutog. Međutim, put svežih namirnica do prodajnog mesta, često je toliko dug kvalitet dolazi u pitanje. Stoga, ne treba prezati ni od zamrznutog voća i povrća.  

Sok – 100 posto voće

Većina zagovornika zdrave ishrane tvrdi kako je isto da li ste popili sok od određene voćke ili pojeli istu. U ovakvom slučaju uvek treba izbrati svežu voćku, jer ima manje kalorija a više vlakana, vitamina i minerala.

Integralni hleb

Integralni hleb jeste zdraviji, ali mnogi zanemaruju podatak da nije važno koje semenke u sebi sadrži, već i od kog brašna je pravljen. 

Masti

Što manje masti to bolje, nije uvek pravilo. Proizvodi sa manje masti često imaju dodatog šećera. Masti ne treba potpuno izbaciti iz ishrane, već unositi pravu vrstu masti.

Crveno vino

Lekari tvrde da je crveno vino veoma zdravo, ali samo ako se konzumira jedna dnevno. Sve više od toga čini štetu, a ne korist.

Na ovoj stranici možete naći još jedan interesantan tekst na temu ishrane.