Italijanska kuhinja oduvek je bila velika atrakcija za gurmane. Kao da niko na svetu bolje od Italijana ne poznaje taj čuveni put od stomaka do srca. Ipak, strašću s kojom prilazi pripremi svakog jela, posebno se ističe kuhinja regije Južni Tirol. Gurmanska tradicija ovog podneblja predstavlja savršeno izbalansirani spoj austrijske kuhinje s jedne strane i najbolje od mediteranske s druge. Koliko su stanovnici ove italijanske regije posebno ponosni na svoju kulinarsku umetnost, govori i podatak da najveći broj naslova u knjižarama obrađuje baš ovu temu.
Kuhinja Južnog Tirola bazira se na upotrebi lokalnih namirnica. Stanovnici regije veoma su ponosni na svoju kulturu i tradiciju i jako su privrženi tradicionalnim receptima. Sveži i sezonski sastojci čine osnovu južnotirolske kuhinje, pa tako smenom godišnjih doba, menja se i izgled trpeze. Jedna od strogo čuvanih tajni je i priprema tirolskog špeka, mesnate slanine kojoj se dodaju raznovrsni začini, a recepura se prenosi s kolena na koleno. Na isti način, pod velom tajne, priprema se i schüttelbrot - hrskav hleb nalik lepinji, kojeg samo retki znaju da pripreme kako treba. Miks italijanske i austrijske kulture najbolje pokazuje jedno od tradicionalnih jela regije - ravioli sa spanaćem i mladim sirom. Česti stanovnici trpeze su i ravioli sa sirom i kukuruzom, knedle sa slaninom, vrganji sa pekorino sirom. A za njima ne zasotaju ni rižota, paste, pice... Inače, kulinari ovog podneblja ne zaostaju ni kada je u pitanju moderna mediteranska „interpretacija“ jela. I kod jednog i kod drugog načina pripreme hrane, užitak za sva čula je zagarantovan.
Svako ko je imao priliku da se bolje upozna sa specijalitetima Južnog Tirola, u jednom se slaže – knedle su neprikosnovene i jedinstvene. Prave se u svim mogućim kombinacijama, a najpoznatije su klasične knedle od starog hleba, jaja, mleka, slanine i brašna, koje se najčešće služe u supi. Ukoliko se služe kao prilog, najčešće se prave od spanaća i divljih trava. U većinu se dodaje jedan od brojnih sireva proizveden u planinskim kućicama pokraj samih pašnjaka. Ništa manje lepše nisu ni slatke knedle od krompira sa jabukama, makom ili sa šljivama i marelicama. Kada su deserti u pitanju, posebno interesantan turistima je kolač kaiserschmarrn (nalik iseckanoj palačinki na rezance), svejedno da li je u pitanju savršen ukus ili zanimljiva priča koja ga prati. Naime, ovaj desert je prvi put napravljen na Bečkom dvoru po zahtevu cara Franca Jozefa te stoga u nazivu stoji reč „car“.
Južni Tirol je posebno jedinstven jer je uspostavio savršenu harmoniju dveju kultura bilo da je u pitanju životni stil ili kulinarske navike. Lepota u jednostavnosti na italijanski način i preciznost nemačkog stila – to je ono što Južni Tirol čini tako zavodljivim.