Upoznajte čari kuhinje Južnog Tirola06.11.2016.

Upoznajte čari kuhinje Južnog Tirola

Italijanska kuhinja oduvek je bila velika atrakcija za gurmane. Kao da niko na svetu bolje od Italijana ne poznaje taj čuveni put od stomaka do srca. Ipak, strašću s kojom prilazi pripremi svakog jela, posebno se ističe kuhinja regije Južni Tirol. Gurmanska tradicija ovog podneblja predstavlja savršeno izbalansirani spoj austrijske kuhinje s jedne strane i najbolje od mediteranske s druge. Koliko su stanovnici ove italijanske regije posebno ponosni na svoju kulinarsku umetnost, govori i podatak da najveći broj naslova u knjižarama obrađuje baš ovu temu.

Kuhinja Južnog Tirola bazira se na upotrebi lokalnih namirnica. Stanovnici regije veoma su ponosni na svoju kulturu i tradiciju i jako su privrženi tradicionalnim receptima. Sveži i sezonski sastojci čine osnovu južnotirolske kuhinje, pa tako smenom godišnjih doba, menja se i izgled trpeze. Jedna od strogo čuvanih tajni je i priprema tirolskog špeka, mesnate slanine kojoj se dodaju raznovrsni začini, a recepura se prenosi s kolena na koleno. Na isti način, pod velom tajne, priprema se i schüttelbrot - hrskav hleb nalik lepinji, kojeg samo retki znaju da pripreme kako treba. Miks italijanske i austrijske kulture najbolje pokazuje jedno od tradicionalnih jela regije - ravioli sa spanaćem i mladim sirom. Česti stanovnici trpeze su i ravioli sa sirom i kukuruzom, knedle sa slaninom, vrganji sa pekorino sirom. A za njima ne zasotaju ni rižota, paste, pice... Inače, kulinari ovog podneblja ne zaostaju ni kada je u pitanju moderna mediteranska „interpretacija“ jela. I kod jednog i kod drugog načina pripreme hrane, užitak za sva čula je zagarantovan.

Svako ko je imao priliku da se bolje upozna sa specijalitetima Južnog Tirola, u jednom se slaže – knedle su neprikosnovene i jedinstvene. Prave se u svim mogućim kombinacijama, a najpoznatije su klasične knedle od starog hleba, jaja, mleka, slanine i brašna, koje se najčešće služe u supi. Ukoliko se služe kao prilog, najčešće se prave od spanaća i divljih trava. U većinu se dodaje jedan od brojnih sireva proizveden u planinskim kućicama pokraj samih pašnjaka. Ništa manje lepše nisu ni slatke knedle od krompira sa jabukama, makom ili sa šljivama i marelicama. Kada su deserti u pitanju, posebno interesantan turistima je kolač kaiserschmarrn (nalik iseckanoj palačinki na rezance), svejedno da li je u pitanju savršen ukus ili zanimljiva priča koja ga prati. Naime, ovaj desert je prvi put napravljen na Bečkom dvoru po zahtevu cara Franca Jozefa te stoga u nazivu stoji reč „car“.

Južni Tirol je posebno jedinstven jer je uspostavio savršenu harmoniju dveju kultura bilo da je u pitanju životni stil ili kulinarske navike. Lepota u jednostavnosti na italijanski način i preciznost nemačkog stila – to je ono što Južni Tirol čini tako zavodljivim.