U čemu je tajna hrono ishrane?03.10.2015.

U čemu je tajna hrono ishrane?

Jedete sve, a u isto vreme imate idealnu težinu. Da li je to moguće? Jeste, tvrde pobornici hrono ishrane. Iako je ovaj program osmišljen još 1986. godine u Francuskoj, tek odskora je doživeo pravu ekspanziju kod nas. Ono što najpre privuče pažnju kod ovakvog tipa ishrane je da ne morate da vodite računa o količini hrane, ni da brojite kalorije. Dovoljno je samo da jedete u određeno vreme i da namirnice pravilno kombinujete. Dakle, ima više dozvoljenih nego zabranjenijh stvari. 
 
Tri zlatna pravila hrono ishrane su:

 

•    Svaku grupu namirnicu jesti u vreme kada je najviše iskoristiva, tj. kada se iz nje dobija više energije nego masti 
•    Pravilna kombinacija namirnica
•    Određen razmak između glavnih obroka (od četiri do šest sati)

 

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje preskaču doručak, na ovu ishranu automatski zaboravite, jer ovaj obrok je obavezan. Naučno je dokazano da su ujutru enzimi i hormoni najaktivniji i od unete hrane prave bazu za funkcionisanje organizma u toku dana, a samim tim i smanjuju potrebu za jelo. Doručak treba da bude obilan i širok opseg namirnica može da uđe u izbor, kao što su šunka, kobasice, puter, jaja i hleb, koji ne sme da bude pšenični ili kukuruzni, već od ražanog, ovsenog ili heljdinog brašna. 
 

Za ručak su dozvoljeni proteini, poput svinjetine, teletine, jagnjetine. kombinovani sa salatama, ali bez unosa ugljenih hidrata i hleba. Ukoliko se jedu ugljeni hidrati, onda se uz njih kombinuje samo povrće. Ukoliko su na meniju skrobne namirnica ili testenina, onda se proteini isključuju. Na primer, boranija, grašak i pasulj mogu se samo ponekad kombinovati sa mesom i to laganim, kao što je piletina ili riba. Ukoliko vam se jedu testenine i pirinač, kombinujte ih s povrćem. Mahunarke se mogu kombinovati sa sirom, a skrobno sa integralnim pririnčem. Krompir nije zabranjen, ali nije ni preporučen, pa ga treba izbegavati, i nikako kombinovati sa proteinima. 
 

Popodnevnu užinu mogu da čine sveže i suvo voće, crna čokolada ili kolači. Ona treba da se jede između 16 i 18 po zimskom računanju vremena, ili između 17 i 19 po letnjem, a najbolji vremenski period je tri sata nakon ručka. 
Večera treba da sadrži lagane proteine, kao što su riba i belo meso, kombinovani sa zelenim povrćem. S vremena na vreme preskočite meso i tada salatu pripremite samo sa semenkama.

 

Kao što smo na samom početku rekli, postoji i lista namirnica koje nisu dozvoljene, a to su belo brašno, margarin, beli šećer i mleko. 
 

Iz svega se može zaključiti da se ovakav vid ishrane ne može nazvati klasičnom dijetom. Pored toga što na zdrav način gubite kilograme, uz hrono ishranu snižavate povišen pritisak, smanjujete nivo šećera i holesterola u krvi.