Smicalica ili poslastica?29.10.2016.

Smicalica ili poslastica?

U noći između ponedeljka i utorka milioni mališana širom sveta, a i odraslih, zakucaće na komšijska vrata. Maskirani u vile, zombije, veštice i ostale kreature Noći veštica, uz pretnju „Smicalica ili poslastica“ izmamiće čokoladice i ostale slatkiše.

Izvorište Noći veštica je stari paganski festival Saunj, praznovan u Irskoj u vreme smene godišnjih doba. U prvo vreme nije bio popularan u ostalim delovima sveta, ali vremenom je prihvaćen, pretvoren u „slatku“ maskaradu, sa raznovrsnijim kostimima, horor filmovima, tematskim zabavama i mađionarskim egzibicijama. Shvaćen kao svojevrsna zabava običaj se proširio na svim kontinentima. Tako je, u 21. veku, Noć veštica prerasla u ozbiljnu industriju, u kojem centralno mesto zauzima industrija slatkiša, a potom i tekstilna industrija.

Prema skorašnjim podacima čokolada je omiljena poslastica za Noć veštica kod čak 72 odsto ispitanika. S obzirom da je čokolada najpopularniji slatkiš u čitavom svetu, onda nije greška baš nju poklanjati. Primera radi, u Americi se svake godine prodaju slatkiši za Noć veštica u ukupnoj vrednosti od oko dve milijarde dolara. A ukoliko još niste napravili „zalihe“ za ovaj praznik, preporučujemo vam da to učinite ovde.

Inače, Noć veštica je na velika vrata ušla i u svet kulinarstva, pa je tradicionalno dekorisanje bundeve dobilo svoje saveznike – zastrašujuće kapkejske. Pogledajte neke od “najstrašnijih”. Da li biste se usudili da ih probate?