Sardina u ulju sa limunom za lagani obrok29.11.2015.

Sardina u ulju sa limunom za lagani obrok

Na našim prostorima sardina je najčešće konzumirana morska riba. Njene zdravstvene i nutritivne vrednosti čine da se nalazi na samom vrhu najzdravijih riba, konzerviranih na prirodan način. Bogata je visokom koncentracijom omega-3 masnih kiselina i vitamina. Ono što je bitno naglasiti je da se više od 50 odsto dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama nalaze u 100 grama sardine u konzervi. 
 
Naša preporuka je, da ako već niste, probate sardinu u ulju s limunom. Na našem tržištu se može naći osvežavajuća i jako ukusna kombinacija sveže sardine sa komadićima limuna, koja predstavlja veoma hranljiv i lagani obrok. Sveže i pažljivo odabrane sardine ručno se čiste i sveže se konzerviraju u najkvalitetnijem biljom ulju. Ovako pripremljena sardina idealna je kombinacija omega 3-masnih kiselina i vitamina C, najsnažnijeg antioksidansa i čuvara imuniteta. 

Zbog ovih svojstava, preporučljivo je uključiti u svakodnevnu ishranu. Posebno je pogodna za osobe s povišenim nivoom triglicerida u krvi. Može se služiti uz predjelo, ali i uz elegantne i prefinjene degustacije.

Redovnim konzumiranjem utiče na podizanje nivoa “dobrog holesterola”, pa tako štiti od infarkta i moždanog udara. Pozitivno deluje i na moždane funkcije, jača kosti, kao i na  kardiovaskularni sistem i energiju organizma.

Pored svih svojih nutritivnih prednosti, sardina u ulju sa limunom je i niskokalorična jer u 100 grama sadrži 208 kalorija, što je izdvaja kao izuzetno zdrav i dijetalan obrok.