Pravilnom ishranom do balansa hormona18.04.2016.

Pravilnom ishranom do balansa hormona

Uravnoteženost hormona u organizmu zavisi od mnogo faktora. Jedan od jačih igrača na ovom polju je način ishrane. Ono što jedemo umnogome utiče na funkcionisanje organizma i hormonalne aktivnosti.

Predstavljamo vam namirnice koje bi trebalo više da konzumirate kako biste hormone držali pod kontrolom. 
 
Brokoli

Ono što ovo povrće svrstava na vrh liste najzdravijih namirnica je bogatstvo fitohemikalijama koje organizam čiste od otrovnog oblika estrogena. Takav estrogen može se naći u prerađevinama i hrani tretitranoj pesticidima i čestim konzumiranjem dovodi do hormonalnih poremećaja koji se manifestuju kroz depresiju i nagle promene   raspoloženja,. 

Bademi

Bademi obiluju magnezijem, vitaminom B6, kalcijumom i kalijumom koji regulišu metabolizam i raspoloženje. Preporuka je da svaki dan pojedete do 20 badema, posebno kad nastupi neizdrživa želja za slatkim. 

Jogurt

Veoma bogat proteinima, kalcijumom, magnezijumom, vitaminom B6 i kalijumom. Ti sastojci smanjuju stress i rizik od naglih promena raspoloženja i opseg struka. Ne preporučuje se da jedete voćne jogurte, jer su bogati šećerom koji u trenu podiže nivo energije, ali je podjednako brzo i spušta.

Batat

Slatki krompir batat je bogat aminokiselinom triptofan koja smanjuje nivo hormona stresa kortizola. Sadrži i vitamin B6, koji ubrzava metabolizam i ugljene hidrate koji se sporo razgrađuju. Organizam ga sporije vari i na ta način telo duže snabdeva serotoninom. Na taj način se raspoloženje podiže, a na hranu se sve manje misli.

Losos

Losos je bogat aminokiselinama i omega-3 masnim kiselinama koje balansiraju hormone i snabdevaju organizam dnevnom dozom proteina. Konzumiranjem lososa organizam dobija dovoljnu količinu neophodnih hranljivih materija, čime se smanjuje želja za šećerom, snižava nivo hormona stresa i podstiče pravilna proizvodnja estrogena i testosterona.

Šumsko voće

I šumsko voće pomaže telu u uklanjanju otrovnog estrogena koji direktno utiče na raspoloženje i telesnu težinu. Šumsko voće jača jetru i ima nizak nivo šećera, što ga čini zdravim dodatkom ishrani. 

Zeleno lisnato povrće

Kelj, zelena salata, praziluk i blitva, slično kao šumsko voće i brokoli, čiste telo od otrovnog estrogena koji u telo ulazi kroz prerađenu hranu i pesticide. Konzumiranjem zelenog lisnatog povrća smanjuje se nivo hormona kortizola, a jača krvna slika.