Pet zabluda o "nezdravim" namirnicama14.12.2015.

Pet zabluda o "nezdravim" namirnicama

Kada se pomene nezdrava hrana, mnogi odmah pomisle na šećer, čokoladu, picu... Doživljavaju ih kao štetne, traže im alternativu, a u stvari bivaju u zabludi. Informišući se o tome šta je najbolje za njihovo zdravlje, mnoge namirnice nepravedno stavljaju na „crnu listu“.

U nastavku smo izdvojili kojih su to pet namirnica za koje se misli da su nezdrave, iako su upravo suprotno od toga i koje bez bojazni možete jesti.
 
Čokolada

Za čokoladu se dugo mislilo samo kao o slatkom grehu, od koje više štete nego koristi. Čokolada je bila sinonim za nastajanje suvišnih kilograma, a i bubuljica. Međutim, nauka je dokazala da je crna čokolada pravo bogatstvo kada su u pitanju antioksidansi. Studije su pokazale da snižava krvni pritisak i sprečava nastanak moždanog udara. Obično su dame te koje prezaju od čokolade, a upravo je čokolada ta koja dosta toga može učiniti za njighovo psiho-fizičko zdravlje, a i izgled. Čokolada utiče na oslobađanje hormona endorfina, takozvanog hormona sreće i na taj način smanjuje osećaj anksioznosti. Obiluje i magnezijumom, koji sprečava zadržavanje vode u organizmu i smanjuje nadutost, posebno bitno u danima PMS-a. 

Šećer

Svi znamo koliko je beli šećer štetan i da ga treba što manje konzumirati. Međutim, nepravedno je da se smeđi šećer često poistovećuje sa belim, uz tvrdnju da je to ista stvar, samo obojena. Zdrav smeđi šećer postoji i proizvodi se od šećerne trske. On sadrži vitamin B, zatim određene minerale kao što su kalijum, natrijum, kalcijum, hrom, gvožđe i bakar, a takođe sadrži i značajne proteine. Hrom koji je sadržan u smeđem šećeru podstiče održavanje optimalnog nivoa holesterola u krvi, a ostali minerali regiulišu i nivo insulina, pa tako nema bojazni od nastanka dijebetesa, kao u slučaju preterane konzumacije belog šećera. Ostale prednosti konzumiranja smeđeg šećera su kvalitetnija koža, bolje raspoloženje i umanjeni simptomi PMS-a.

Pica 

Pica ne mora uvek biti samo asocijacija na brzu i nezdravu hranu, sa puno kalorija a malo nutritivnih vrednosti. Zdravu picu jednostavno možete napraviti u kućnoj varijanti, izbegavajući belo brašno, mesne prerađevine i kalorične prelive. Testo možete napraviti od heljdinog brašna, zatim karfiola, lanenih ili konopljinih semenki, koji su dosta zdravija alternativa. Za nadev možete koristiti konzervirani paradajz, koji je takođe veoma zdrav, najbolje pelat ili polpu, jer sadrži likopen, veoma efikasan antioksidans koji se bolje oslobađa prilikom termičke obrade. Takođe možete dodati pečurke i razne začine, a kod pripreme zdrave pice neizostavno je i ekstra devičansko maslinovo ulje. 

Kafa

Za kafu se dugo mislilo da je loša, pre svega zbog koefina sadržanog u sebi. Kafa je veoma bogata antioksidantima i hranljivim materijama koje poboljšavaju zdravlje. Naučnici tvrde da umerene količine kafe utiču na bolje funkcionisanje neurona, održavaju sposobnost pamćenja, koncentracije i raspoloženja, kao i brzinu reagovanja, Kafa ubrzava metabolizam, smanjuje opasnost od dobijanja dijabetesa tipa 2 i demencije a neka naučna istraživanja ističu njenu ulogu protiv Alchajmerove bolest.

Jaja

Nekada se mislilo da jaja dovode do zakrčenja arterija i rizika nastanka srčanog i moždanog udara. Istraživanja koja su skoro sprovedena pokazuju da jaja podižu dobar i smanjuju loš holesterol, a bogata su gvožđem, proteinima i antioksidansima.