Nedelju dana uz hrono jelovnik04.10.2015.

Nedelju dana uz hrono jelovnik

Ukoliko želite da se hranite po principima hrono ishrane, u nastavku vam donosimo jednonedeljni jelovnik sa zdravim obrocima. 

Ponedeljak:

Doručak: Tost sa puterom, šunkom, kačkavaljem, uz krastavac i kiselo mleko
Ručak: Pileća supa bez testenina, sa puno svežeg peršuna, piletina iz supe, sa senfom ili renom, salata od sveže rendane šargarepe i celera, začinjena sa malo soka od limuna
Užina: 1 red crne čokolade
Večera: Tunjevina u sopstvenom soku sa mešavinom sezonske salate, prelivene ekstra devičanskim maslinovim uljem

Utorak:

Doručak: Tostiran integralni hleb, sa puterom i kiselim mlekom (jogurt treba izbegavati). Dozvoljen je i tostiran hleb sa puterom i džemom bez šećera ili sa dodatom fruktozom. 
Ručak: Pileće belo meso, prodinstano na ulju, uz dodatak belog luka, limunovog soka, čaše belog vina. Integralni pirinač, brokoli i zelena salata kao prilog.
Užina: 1 ili 2 jabuke
Večera: Grilovano povrće - paprika, plavi patlidžan, služeno uz mladi neslani sir

Sreda:

Doručak: Palenta sa mladim kravljim ili feta sirom i kiselo mleko
Ručak: Kuvani mladi kupus sa junetinom 
Užina: 1 ili 2 jabuke
Večera: Mladi neslani sir sa kombinacijom dve ili više svežih salata, po izboru

Četvrtak:

Doručak: Integralne ovsene pahuljice sa kiselim mlekom ili voćnim jogurtom
Ručak: Čorba od karfiola, sa pola čaše slatke pavlake i teletina sa mladim povrćem, koju ćete pripremiti tako što meso isečeno na krupne kocke ispečete sa svih strana, dodate so i zalite sa belim vinom, dodajte paradajz, crni luk, šargarepu i začine, poklopite i ostavite na laganoj vatri oko pola sata. 
Užina: Voćni jogurt
Večera: Pileća salata sa mladim lukom, paradajzom, ljutom papričicom

Petak:

Doručak: Gibanica sa kiselim mlekom
Ručak:  Šnicla sa povrćem i salatom
Užina: Voćna salata
Večera: Grilovano belo meso (pileće ili ćureće), mešavina salata, rendana šargarepa

Subota:

Doručak: Pržena jaja (u toku nedelje pojesti 4 žumanca, dok za unos belanaca ne postoji ograničenje), sa prženom ili svežom šunkom, paradajzom, sirom, zelenim čajem ili kafom
Ručak: Juneća supa bez testenina, sa povrćem
Užina: 1 ili 2 pomorandže
Večera: Grilovano povrće - paprika, plavi patlidžan, služeno uz mladi neslani sir

Nedelja: 

Doručak: Proja od heljdinog brašna sa sirom 
Ručak: Musaka od pečuraka i kupus salata (za musaku vam je potrebno pola kg šampinjona, 300 grama krompira). Na crnom luku izdinstati pečurke iseckane na listiće, posoliti, pobiberiti i dodati seckan peršun, kuvane krompire oljuštiti i iseći na kolutove. U plehu stavljati red krompira, red šampinjona, preliti sa umućenim jajima i kiselom pavlakom i peći oko pola sata u rerni
Užina: 1 banana
Večera: Grilovano belo meso, pileće ili ćureće, mešavina salata, rendana šargarepa