Najbolji prirodni zaslađivači09.08.2016.

Najbolji prirodni zaslađivači

Danas se zaslađivači mogu naći u velikom broju različitih proizvoda, od dijet pića, preko guma za žvakanje, slatkiša, sladoleda, sokova i naravno proteinskih suplemenata. Ako pokušavate da smršate, velike su šanse da koristite neke od veštačkih zaslađivača. Međutim, njihov sastav i uticaj na zdravlje su, od njihove pojave veoma diskutabilni. Kako ne biste razmišljali, najsigurnije je da koristite prirodne zaslađivače, a najbolji od njih su sledeći:

Melasa

Melasa je ono što ostane nakon rafinisanja šećerne trske i pretvaranja u beli šećer. Melasa je zaslađivač sa najviše nutrijenata, obezbeđuje vam velike količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i vitamina B6, a slatka je. Svi zdravi sastojci, prilikom proizvodnje belog šećera ostaju upravo u melasi, zato je pravi smeđi šećer dobijen od šećerne trske dosta zdraviji, jer on sadrži više melase, otud mu i tamnija boja. Ali  nisu  ni svi smeđi šećeri isti!

Danas nažalost, postoje obojeni beli šećeri, pa izgledom podsećaju na smeđi, ali i među smeđim šećerima postoji velika razlika koja ih deli u dve grupe - smeđi šećer dobijen od šećerne repe i od šećerne trske.

U čemu je razlika između ove dve grupe? Šećer od šećerne trske sadrži minerale i vitamine, kojih nema u šećernoj repi i zato je preporučljiv za upotrebu. Takođe, šećer od šećerne trske nastaje preradom ove biljke koja raste iznad površine zemlje, okupana tropskim suncem, za razliku od šećerne repe koja je korenski usev.

Med

O lekovitim svojstvima meda mogla bi se napisati čitava studija. Med sadrži antibakterijska svojstva i velik je izvor antioksidanata, koji su stigli iz cvetnog polena. Tamni med čak poseduje više antioksidanata od svetlog meda. Med sadrži mnogo alkalnih minerala i enzima, a zapravo je hrana koja ima kiseli karakter. Preporučuje se da se uzima u manjoj kolčini rastvoren u malo mlake vode.

Javorov sirup

Ovde ne mislimo na onaj flaširani sirup iz supermarketa, već na pravi javorov sirup koji se dobija iskuvavanjem biljnog soka javora. Iako se najčešće koristi kao preliv za palačinke, možemo ga koristiti i kao zaslađivač čaja ili domaćeg sladoleda. Sadrži male količine kalcijuma, cinka i riboflavina. Dobija se ceđenjem iz debla javora, vrlo je sladak i ukusan, veoma je jak koncentrat. Od 4 l sirupa dobija se 150 l soka. Čisti javorov sirup (100%) sadrži 65% saharoze. Ukus mu podseća na preprženi šećer. Koristi se u poznatoj detoksikacionoj „limunovoj dijeti”. 30 ml javorovog sirupa ima 105 kalorija. Sadrži: 23 g ugljenih hidrata, 4 mg natrijuma, 55 mg kalijuma, 6 mg kalcijuma, 6 mg magnezijuma, 5 mg gvožđa, 6 mg vitamina B1 i 2 mg B2.

Urme

Urme su veoma slatko voće pomoću kojeg možete zasladiti svoja jela i napraviti sjajne deserte. Pored slatkoće, urme sadrže vitamine B6 i A, kalijum i kalcijum. Urme koristite za razne slatke loptice, pudinge i proteinske pločice.

Sušeno voće

Zaslađivač se dobije kada se dehidrirano sušeno voće potopi u hladnu vodu, doda prstohvat soli (da pusti slast) i izmiksuje.

Kukuruzni slad

proizvodi se od isklijalih zrna kukuruza, sadrži maltozu (šećer iz kukuruza), vitamin B i obilje minerala. Lakše se vari i koristi se sa ostalim sastojcima za dezert. Izgledom podseća na med, ali ima blaži ukus.

Pirinčani slad (Amasake)

dobija se fermentacijom od pirinča, gust je, prijatnog ukusa i krem boje. Po svom izgledu podseća na med. Najbolje ga je koristiti sa voćem, jer im ne menja ukus ni boju, i sa kombinovanim namirnicama. Poslužuje se i kao topli i hladni napitak, rastvoren sa vodom.