Mala škola vitamina (3. deo)20.08.2015.

Mala škola vitamina (3. deo)

Našu malu školu vitamina završavamo pričom o tome šta su najčešći razlozi nedostatka vitamina u ishrani, pojasnićemo karakteristike vitamina E, K i P i podelićemo s vama neke zanimljivosti o vitaminima. 
 
Kao što smo naveli na početku, određeni uzroci mogu dovesti do nedostatka vitamina u svakodnevnoj shrani, a među njima najčešći su:

•    neadekvatna i neuravnotežena ishrana i stroge dijete 
•    dugotrajna upotreba određenih lekova i određena oboljenja
•    alkohol, pušenje, konzumiranje narkotika
•    povećana potreba za vitaminima tokom naglog razvoja dece, za vreme trudnoće, tokom dojenja ili ozbiljnih infekcija

 

 

Vitamin E

Vitamin E je snažan antioksidans, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i usporava starenje ćelija. Često se naziva i „vitaminom mladosti“. Njegova velika uloga u oirganizmu je jačanje imunološkog sistema i odbrana od infekcija. 

Vitamina E najviše ima u ekstra devičanskom maslinovom ulju i integralnim ovsenim pahuljicama, zatim u sardinama, jajima, mleku, zelenom lisnatom povrću, kukuruzu, voću i semenkama. 

Nedostatak ovog  vitamina može prouzrokovati smetnje prilikom oplodnje i razvoja ploda, zatim bolesti srca, reumu, zakrčenje krvnih sudova i smetnje u rastu. 

Vitаmin K

Osnovna karakteristika ovog vitamina je da pomaže u funkciji zgrušavanja krvi. Druga osnovna karakteristika je raspoređivanje kalcijuma u organizmu, čime se pomaže održavanje potrebne gustine kostiju. 

Namirnice bogate vitaminom K su ekstra devičansko maslinovo ulje, mlečni proizvodi (mleko i jogurt), lisnato zeleno povrće, brokoli, spanać, karfiol, kupus, grašak, krompir i šargarepa. 
Manjak u organizmu može uticati na otvrdnjavanje arterija, starosnih oboljenja mozga, kao što je Alchajmerova bolest, lomljivost kostiju, a prema najnovijim istraživanjima i na prevenciju raka.

Vitamin P – Bioflovonidin

Što se tiče vitamina P, glavna funkcija mu je da krvni sistem održava zdravim, pa tako doprinosi jačanju kapilara i snižavanju krvnog pritiska. Nisu zanemarljiva ni njegova antioksidativbna svojstva, a redovnim korišćenjem ovog vitamina podstiče se brži oporavak zglobova. Vitamin K takođe jača otpornost organizma prema infekcijama. 

Izvor vitamina P najčešće su namirnice biljnog porekla, pre svega voće i povrće žute, narandžaste i crvene boje, a kora je ta koja je najbogatija ovim vitaminom. Od povrća to su paradajz, šargarepa i crni luk na prvom mestu, a od voća  kajsije, pomorandže, grejpfrut, limun, trešnje, mango. Vitamina K ima i u zelenom čaju i crvenom vinu, pa tako lekari i nutricionisti preporučuju da se ovi napici barem jednom dnevno nađu na meniju. 

Nedostatak ovog vitamina dovodi do popustljivosti kapilara i pojave tačkastih krvarenja po koži i sluzokoži, te dovodi i do krvarenja desni i nosa. Istraživanja su poakazala da smanjen unos dovodi i do bolesti probavnog trakta i slabljenja nervnog sistema. 

Kako da se ophodite prema pojedinim vitaminima?

•    Namirnice bogate vitaminom A nemojte da kuvate na visokim temperaturama, jer se na taj način vitamin uništava oksidacijom
•   Dugotrajno pranje ili kuvanje namirnica sa vitaminom B nije dobro, jer su ovi vitamini rastvorljivi u vodi pa se tako smanjuje nihova količina. 
•   Ukoliko se izlaže visokim temepraturama, vitamin C nestaje, pa je najbolje da se namirnice konzumiraju u sirovom stanju