Mala škola vitamina (2. deo)20.08.2015.

Mala škola vitamina (2. deo)

U prvom delu priče o vitaminima upoznali smo vas sa njihovim osnovnim karakteristikama, kao i osobinama vitamina A i vitamina B kompleksa, i njihovog povoljnog uticaja na zdravlje. 


Ovoga puta bliže ćemo vam predstaviti koje grupe po kojima se vitamini dele, kao i pojasniti ulogu vitamina C i D. 
 
Vitamini se dele na dve osnovne grupe – vitamini topivi u mastima (A, D, E i K vitamin) i vitamini topivi u vodi (vitamin C, kompleks vitamina B, folna kiselina). Prva grupa vitamina može se dugo zadržati u organizmu i skladištiti u većim količinama, pa ih je s oprezom potrebno uzimati kako ne bi došlo do hipervitaminoze. Za razliku od prve, druga grupa vitamina ne može se u većoj meri uskladištiti u organizmu, pošto se veoma brzo izlučuju, a i rok trajanja im je kraći. Stoga je potrebno uzimati ih svakodnevno putem hrane.  

Vitamin C

Ovaj vitamin antioksidans štiti telo od štetnih slobodnih radikala, tj. molekula koji su zaslužni za starenje i oštećenje tkiva. Vаžаn je zа čuvаnje tkivа, kаo što su mišići i desni. Vitamin C je tаkođe od ključnog znаčаjа za zacelivanje rana, zahvaljujući kolagenu koji sadrži. Ovаj vitаmin takođe pomаže imunomsistemu da odoli infekcijama i bolestima.

Široka je lepeza namirnica koje su bogate vitaminom C. U najvećoj meri sadrže ga zeleno povrće, salata, agrumi (limun, pomorandža, grejp), crveno voće (ribizla, jagoda, kupina, malina, i borovnica), zatim paradajz peršun, krompir, paprika, spanać, šipak, kelj, repa i kiseli kupus. 

Nedostatak ovog vitamina dovodi do bolova u mišićima, umora i sveopšteg slabljenja imuniteta. 

Vitamin D

Vitamin D, pre svega, vezuje kalcijum koji održava čvrstoću kostiju. Pored toga, pomaže zdravom funkcionisanju nerava i mišićnih tkiva i štiti telo od virusa i bakterija. Ono što je interesantno za vitamin D je dovoljne količine vitamina D možete stvoriri desetominutnim sunčanjem.
 
Vitamina D ima najviše u namirnicama poput skuše, tunjevine, mleka, ribljeg ulja, ribe, žumanca. Sadržan je i u životinjskim mastima i pečurakama.

Ukoiliko vam se dogodi da imate manjak vitamina D u organizmu, najčešće dolazi do poremećaja. kao što je rahitis, zatim do slabljenja kostiju, zuba i do sporog zgrušavanja krvi.