Mala škola vitamina (1. deo)20.08.2015.

Mala škola vitamina (1. deo)

Za početak, u našoj maloj školi vitamina, pojasnićemo šta su to vitamini i koja je njihova svrha. Osnovna definicija glasi - vitamini su organske materije potrebne za normalno i zdravo funkcionisanje organizma, kao i za rast, razmnožavanje i funkcionisanje organa. Poznajemo 13 vitamina, od kojih svaki ponaosob ima svoju ulogu.

Ono što vitamine razlikuje od „vernih pratilaca“ minerala je u tome što vitamini vode poreklo iz organskih materija, dok minerali iz neorganskih. Stoga, vitamini se nalaze u voću, povrću i namirnicama životinjskog porekla, dok minerala ima u vodi i zemlji.

Vitamini i minerali su povezani i međusono uslovljeni, a to znači da unos vitamina bez unosa minerala neće dati očekivno dejstvo (o mineralima ćemo detaljnije u nekom od narednih članaka). 

Vitamin A

Vitamin A veoma blagotvorno deluje na vid, jača imunitet, a pored toga kožu čini zdravom.

Hrana bogata vitaminom A je jetra (pileća, svinjska, goveđa), nаrаndžаsto voće i povrće, kаo što su dinjа, bundeva i šargarepa, u kojima se nalazi vrsta vitamina A, beta – karoten. Vitamina A ima i u tamnom zelenom lisnatom povrću (kelj, brokoli i spаnаć), jajima, puteru, mleku, siru, morskoj ribi.

Ukoliko ovog vitamina nema dovoljno u organizmu dolazi do nepravilnosti na koži, umora, dijareje, glavobolje, opadanja kose.

Vitamini B kompleksa

Grupu B vitamina karakteriše osobina da rastvara ugljene hidrate u šećere, koje telo koristi kao izvor energije. Kompleks B vitamina čine vitamini B1, B2 i B3, poznati i kao tiamin, riboflavin i niacin. U ovu grupu spadaju i vitamini B6, B12 i folna kiselina. Značaj ovih viitamina je da održavaju zdravlje kože, kose, očiju i jetre, poboljšavaju imunitet i cirkulaciju krvi.

Vitamin B1

Nalazi se u integralnim žitaricama, braon pirinču, ovsenim pahuljicama, voću, povrću, mleku, jetri, ribi, pečurkama, orasima, bademima i soji.

Smanjena količina ovog vitamina može uticati na oštećenje ćelija mozga, upalu nerava, srčane smetnje, umor, smanjenje apetita, tegobe u trudnoći.

Vitamin B2

Ima ga u mleku i mlečnim proizvodima, žitaricama, mesu, voću i povrću.

Manjak vitamina B2 uzrokuje slabokrvnost, upalu očiju, probavne smetnje, kao i smetnje u trudnoći i tokom perioda dojenja.

Vitamin B3

Vitamin B3 ili nijacin oslobađa energiju iz hrane, smanjuje količinu holesterola i triglicerida u telu i poboljšava snabdevanje krvlju. Sadrži ga kvasac, integralne žitarice, meso i riba.

Vitamin B6

Ukoliko redovno jedete meso, žitarice, losos i mahunarke, jaja, banane, snabdećete svoj organizam dovoljnom količinom ovog vitamina. Ukoliko pak ne unosite dovolno ovog vitamina može doći do slabljenja mišića, kožnih bolesti i slabljenja nerava.

Vitamin B12

Njegova glavna uloga je u nastajanju crvenih krvnih zrnaca, kao i u učešću u metabolizmu ugljenih hidrata, belančevina i masti. Ima ga u sirevima, jajima, mleku, školjkama. Ukoliko ne postoji dovoljna količina ovog vitamina može doći do anemije i bolesti koštane srži.