Kuvajte kao drevni majstor kulinartstva Apicije14.07.2016.

Kuvajte kao drevni majstor kulinartstva Apicije

Marko Gabije Apicije, Cezarov savetnik za kulinarstvo, koji je živeo u 1. veku nove ere, tvorac je čuvene kulinarske zbirke “De re coquinaria Romae Augustae“ ili “O kulinarskom umeću carskog Rima“, koja je i danas muza mnogim šefovima kuhinja. Ovaj čuveni rimski kulinar i hedonista stekao je veliku slavu i bogatstvo zahvaljujući svojoj ljubavi prema gastronomiji. Međutim, većinu svog imetka potrošio je na organizovanje ekstravagantnih i skupih večera, a prema predanju, kada je shvatio da mu je bogatstvo iščezlo, očajno je uzviknuo "Kako je moguće da pravi gurman živi u takvom siromaštu?" i izvršio je samoubistvo. 

Za sobom je ostavio vrsnu zbirku kulinarskih recepata, koju stručnjaci smatraju jednim od najstarijih pisanih kuvara na svetu. Mnoge prilagođene recepte i način pripreme ovih drevnih rimskih jela i danas koriste mnogi savremeni kuvari. 

 

Evo predloga kako da jednostavno pripremite pravu gozbu, ugledajući se na čuvenog Apicija.

Prilog od graška:

•    450 g graška 
•    1 struk praziluka
•    1/2 kašičice korijandera i kima
•    1/2 kašičice bibera u zrnu 
•    malo bosiljka, majčine dušice i mirođije
•    2,5 dl bujona od povrća
•    1 dl belog vina
•    so

Grašak kuvajte i kada počne da vri, dodajte seckani praziluk, korijander i kim. Posebno izgnječite biber, mirođiju, bosiljak i majčinu dušicu, pa potom prelijte bujonom od povrća i vinom. Kuvajte dok grašak ne omekša i služite toplo.

Sočivo sa kestenjem:

•    6 dl goveđeg bujona
•    250 g kestena
•    200 g sočiva
•    1/2 kašičice bibera u zrnu, korijandera i kima
•    1 kašičica seckanog ruzmarina i nane
•    Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
•    1 kašika meda
•    1 kašika vinskog sirćeta
•    so 
•    1,2 dl vode

Sočivo kuvajte u ključaloj slanoj vodi, dok ne omekša. Kada sočivo bude gotovo, ostavite sa strane da se prohladi. Usitnite začine, dodajte vinsko sirće i med i mešajte dok ne dobijete gustu pastu. Kestenje oljuštite, prelijte goveđim bujonom, dodajte pripremljenu pastu od začina i kuvajte dok ne provri. Nakon toga smanjite temperaturu, i kuvajte još 40 minuta. Izgnječite da dobijete pire. Pire od kestena pomešajte sa ranije skuvanim i oceđenim sočivom, dodajte 1,2 dl vode i kuvajte do vrenja. Posolite, preručite u posudu za posluženje, pospite mlevenim biberom, sipajte nekoliko kapi ekstra devičankog maslinovog ulja i poslužite.

Poslastica od urmi

•    1 pakovanje urmi
•    150 g oraha 
•    prstohvat soli
•    3 kašike meda

Urme očistite od koštica, napunite ih orasima i posolite. Potom tako pripremljene urme pržite na lagano zagrejanom medu i odmah služite.