Kisele i bazne namirnice – napravite najbolji balans18.06.2015.

Kisele i bazne namirnice – napravite najbolji balans

O tome šta je baznost, odnosno kiselost organizma već smo pisali i istakli koliki je značaj ishrane na ovom polju. Sada ćemo vam bliže predstaviti koje su to namirnice koje lekari i nutricionisti preporučuju za korišćenje ili pak izbegavanje, kako biste vaše telo sačuvali svih negativnih posledica koje preterana kiselost može izazvati. 

Da li je neka namirnica kisela ili bazna zavisi od toga koju reakciju procesom varenja izaziva u organizmu. Ono što je interesantno istaći je da sama namirnica ne poseduje takve pH osobine, pa se dešava da se u grupi baznih mogu naći i namirnice koje su po prirodi kisele. 

Ponovićemo još jednom bitnu stvar, a to je da zdrava ishrana treba sadržavati 70 odsto baznih namirnica i 30 odsto kiselih. I među namirnicama u okviru iste kategorije postoji razlika u stepenu, pa tako postoje i izrazito bazne ili veoma blago bazne, pa treba naći odgovarajući balans u namirnicama. To nikako ne znači da iz ishrane u potpunosti izbacite „kisele“ namirnice, jer one imaju dosta nutritivnih svojstava koje su važne za blagostanje organizma. 

U nastavku ćemo izdvojiti namirnice koje imaju bazni i kiseo efekat. 

Povrće sa baznim efektom

•    zeleni grašak 
•    krompir
•    paradajz 
•    cvekla
•    pečurke 
•    rotkvice
•    kupus 
•    brokoli 
•    zelena salata 
•    karfiol
•    paškanat 
•    plavi patlidžan 
•    šargarepa 
•    celer 
•    spanać 
•    krastavac
•    beli luk 
•    crni luk 
•    bundeva

Voće sa baznim efektom

•    limun
•    jabuka
•    jagoda
•    ribizla 
•    kajsija 
•    malina 
•    kupina 
•    kruška
•    breskva
•    suvo grožđe
•    kokos
•    suve smokve
•    grožđe
•    grejpfrut
•    ananas
•    mandarina 
•    banana
•    zeleni limun
•    tropsko voće
•    pomorandža
•    avokado
•    višnje
•    ananas
•    mandarina 

Ostale namirnice i pića sa baznim efektom

•    sokovi od voća i povrća 
•    mineralne voda 
•    probiotske kulture 
•    cimet 
•    senf
•    začinsko bilje
•    kari 
•    đumbir 
•    morska so
•    jabukovo sirće 
 

Minerali sa baznim efektom

•    natrijum pH 14
•    kalijum pH 14
•    cezijum pH 14
•    kalcijum pH 12
•    magnezijum pH 9 


Povrće, voće i žitarice sa kiselim efektom

•    pasulj 
•    sočivo 
•    tikvice
•    masline 
•    kukuruz 
•    borovnica 
•    brusnica
•    šljive i suve šljive 
•    pirinač
•    ječam 
•    raž
•    pšenica 
•    ovas

Ostale namirnice i pića sa kiselim efektom

•    belo pšenično brašno
•    hleb
•    puter 
•    sir 
•    slanina
•    svinjetina 
•    govedina
•    junetina 
•    riba
•    ćuretina 
•    školjke
•    kobasice
•    orasi 
•    kikiriki 
•    ulja 
•    mast
•    šećer 
•    sladoled
•    kafa 
•    kakao 
•    bezalkoholna gazirana pića
•    pivo 
•    vino 
•    žestoka pića