O bezglutenskoj ishrani, njenim karakteristikama i prednostima smo pisali u jednom od tekstova, a sada vam donosimo par predloga jelovnika, kojima se možete voditi dok držite ovu dijetu.
Varijante doručka:
• Bio organske pahuljice od integralnog ovsa s jogurtom, mlekom ili medom
• Bezglutenski hleb (od kukuruza ili heljde) i namaz, maslac ili marmelada
• Integralni pirinač kuvan u mleku s voćem
• Omlet sa šunkom i sirom
Varijante užine:
• Kombinacija sezonskog voća i jogurta
• Suvo voće i orašasti plodovi kao što su bademi, orasi,lešnici, pistaći
• Organski zeleni čaj
Varijante ručka:
• Rižoto od integralnog pirinča sa tikvicama ili bundevom, posut parmezanom
• Kapreze salata (paradajz, mocarela, bosiljak)
• Salata od sezonskog povrća prelivena ekstra devičanskim maslinovim uljem
• Lignje s belim vinom, lukom i začinima
• Neprerađeno meso i grašak
• Rezanci od pirinča s povrćem
Desert:
• Sezonsko voće
• Bezglutenski keks
Večera:
• Grilovano povrće – tikvice, paprike, plavi patlidžan, luk, preliveno pelat paradajzom i ekstra devičanskim maslinovim uljem
• Kuvani integralni pirinač i salata sa sirom, tunjevinom, kukuruzom, tikvicama i polpa paradajzom, začinjena ekstra devičanskim maslinovim uljem i začinima po želji
• Brusketi od bezglutenskog brašna (kombinacije mogu biti različite – s tunjevinom, sirom, povrćem)
Kako bi se konzumentima olakšao izbor, od novembra 2005. godine, obeležavanje bezglutenskih proizvoda postalo je obavezno.
Mali saveti za veliku pomoć:
• Jedite što više voća, povrća i žitarica bez glutena
• Dva puta nedeljno konzumirajte ribu (tunjevina, skuša, sardina)
• Koristite začinsko bilje umesto dodataka jelima
• Izbacite belo brašno, beli šećer i rafinisanu so
• Koristite hladno ceđena ulja (maslinovo)
• Za salate koristite jabukovo sirće