Jelovnik bezglutenske dijete18.08.2015.

Jelovnik bezglutenske dijete

O bezglutenskoj ishrani, njenim karakteristikama i prednostima smo pisali u jednom od tekstova, a sada vam donosimo par predloga jelovnika, kojima se možete voditi dok držite ovu dijetu. 

Varijante doručka: 

• Bio organske pahuljice od integralnog ovsa s jogurtom, mlekom ili medom
•   Bezglutenski hleb (od kukuruza ili heljde) i namaz, maslac ili marmelada
•    Integralni pirinač kuvan u mleku s voćem
•    Omlet sa šunkom i sirom

 

 

 

Varijante užine:

•    Kombinacija sezonskog voća i jogurta
•    Suvo voće i orašasti plodovi kao što su bademi, orasi,lešnici, pistaći
•    Organski zeleni čaj

 

Varijante ručka: 

•    Rižoto od integralnog pirinča sa tikvicama ili bundevom, posut parmezanom
•    Kapreze salata (paradajz, mocarela, bosiljak)
•    Salata od sezonskog povrća prelivena ekstra devičanskim maslinovim uljem
•    Lignje s belim vinom, lukom i začinima
•    Neprerađeno meso i grašak
•    Rezanci od pirinča s povrćem
 

Desert: 

•    Sezonsko voće
•    Bezglutenski keks

 

Večera:

• Grilovano povrće – tikvice, paprike, plavi patlidžan, luk, preliveno pelat paradajzom i ekstra devičanskim maslinovim uljem
• Kuvani integralni pirinač i salata sa sirom, tunjevinom, kukuruzom, tikvicama i polpa paradajzom, začinjena ekstra devičanskim maslinovim uljem i začinima po želji
•   Brusketi od bezglutenskog brašna (kombinacije mogu biti različite – s tunjevinom, sirom, povrćem) 
Kako bi se konzumentima olakšao izbor, od novembra 2005. godine, obeležavanje bezglutenskih proizvoda postalo je obavezno.  

 

Mali saveti za veliku pomoć: 

•    Jedite što više voća, povrća i žitarica bez glutena
•    Dva puta nedeljno konzumirajte ribu (tunjevina, skuša, sardina) 
•    Koristite začinsko bilje umesto dodataka jelima 
•    Izbacite belo brašno, beli šećer i rafinisanu so 
•    Koristite hladno ceđena ulja (maslinovo)
•    Za salate koristite jabukovo sirće