Iskoristite prednosti alkalnih napitaka28.10.2015.

Iskoristite prednosti alkalnih napitaka

Prehrambeni proizvodi i pića koje svakodnevno unosimo igraju glavnu ulogu u određivanju da li su naša alkalna ili bazna. Prema istraživnjima, organi koji su isuviše kiseli vremenom postaju plodno tle za mnoge bolesti, kao što su visoki krvni pritisak, dijabetes, osteoporoza pa čak i kancer. Kako bi organizam pravilno funkcionisao pH nivo mora biti približan vrednosti od 7.4. Održavanju potrebnog alkalno-kiselog balansa mogu umnogome pomoći i alkalna pića. 

Zeleni čaj 

Umesto kafe i crnog čaja koji su izrazito kiseli, biljni, a naročito zeleni čaj su veoma preporučljiva prirodna alkalna pića. PH vrednost čaja je 7,2, ali ga možete učiniti alkalnijim koristeći pri spravljanju vodu sa česme. Kako su i med i mleko veoma alkalne namirnice, dodajući ga čaju na isti način mu možete povećati alkalnost. 

Voćni napici

Uprkos veoma kiselom ukusu, i limeta i limun su alkalne namirnice. Ostalo voće koje pripada ovoj grupi su banane, višnje, lubenice. Dostupni sokovi na tržištu ne mogu da zadrže alkalne osobine, pa se stoga preporučuije konzumranje raznih smutija na bazi ovih voćki. 


Voda

Prirodna, neprerađena voda, takozvana „česmovača“ blago je bazna i nosi vrednost pH 7.08. Ukoliko vodu pomešate  s đumbirom, alkalna vrednost se povećava na 7.21. Voda pruža energiju, uništava slobodne radikale, usporava starenje i čisti organizam, a pored toga smanjuje i  masne naslage. 

Mleko

Punomasno mleko ima pH vrednost 7.33. Stoga se neobrano mleko preporučuje kao veoma alkalno piće osobama koje su na alkalnoj dijeti. Stručnjaci u ovoj oblasti prednost daju kozijem umesto kravljem mleku.