Ishrana bez osećaja krivice – saznajte kako29.07.2016.

Ishrana bez osećaja krivice – saznajte kako

Zamislite kako bi izgledao vaš život kada biste mogli da jedete kada god ste gladni, bez vaganja o tome da li je hrana koju jedete kalorična ili ne? Izgledao bi kao „život iz snova“.

Prva asocijacija na gubljenje kilograma je broj unetih kalorija i besomučno zbrajanje i kombinovanje više ili manje kaloričnih namirnice. Nakon dana izgladnjivanja, mnogi pokleknu i vrate se nezdravim navikama i tako stvore začarani krug.

Nutricionisti su otkrili novi način ishrane. U pitanju je intuitivna ishrana – u bukvalnom prevodu, stati na tren i oslušnuti svoj organizam. Parola na kojoj ovakav način ishrane počiva je jedite samo kada ste gladni i stanite odmah kada osetite sitost. Dakle, sve namirnice dolaze u obzir, u doziranim količinama.

Ova ideja stigla je iz Amerike. Naime, stručnjaci iz instituta Nauka zdravlja pri Univerzitetu u Juti, tvrde da možete jesti apsolutno sve – od pomfrita do čokolade – a da se ne ugojite. „Intuitivna dijeta” zastupa teoriju po kojoj su instinkt i zdrav razum važniji od strogih pravila i velikih odricanja.
Ovakav način ishrane polazi od postavke da su sve dijete nepomirljive sa čovekovom biološkom prirodom i kao takve osuđene na propast. Čovek se instinktivno oglušuje o zabrane koje ga lišavaju zadovoljstva, a budući da mu dijeta uskraćuje zadovoljstvo jedenja, neizbežno je da on pre ili kasnije kapitulira pred iskušenjem. Bez zabrana i restrikcija, organizam prati svoj instinkt i samodisciplinom, „topi” višak  kilograma. 

Ukoliko želite da se pridržavate intuitivne dijete, ovih nekoliko saveta će vam umnogome pomoći:

•    Naučite da razlikujete glad iz stomaka i glad iz glave. Kada osetite želju za hranom, zastanite i razmislite da li glad potiče iz stomaka (takozvana „rupa“ u želucu) ili iz glave (dosada, emotivna praznina). Ukoliko ste posle pet minuta i dalje gladni, onda je to bila glad iz stomaka, a ako posle pet minuta glad nestane, onda je u pitanju bila glad iz glave. 
•    Stomačnu glad treba zadovoljiti odmah, u suprotnom doći će do pada koncentracije i energije. Najsigurniji način za razumevanje ove metode je doručak. Nakon buđenja, izbor hrane diktira glad iz stomaka, a ne razum. 
•    Nijedna namirnica nije zabranjena, već samo dozirana. Ukoliko nema „crne“ liste, sve zabranjene namirnice uskoro neće biti interesantne.