Patite od simptoma iritabilnih creva? Onda znate koliko iritantni mogu biti nadutost, gasovi, hronični bolovi, dijareja i zatvor. Ovi nelagodni simptomi često su posledica netolerancije na fermenatabilne šećere, a spas je u Fodmap dijeti.
Šta je Fodmap dijeta? Počećemo od samog naziva. Fodmap je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Sama dijeta je kreirana tako da se u ishrani maskimalno smanji unos fermenabilnih šećera. To su u stvari šećeri koji se ne mogu svariti u potpunosti i stoga uzrokuju pomenute probleme u sistemu za varenje. Ova dijeta nema velikog uticaja na gubljenje kilograma, ali može itekako pomoći kod rešavanja ovih simptoma.
Fermentabilni šećeri su često popularno nazivani i “novi gluten”, jer sve više zaokupljuju pažnju stručnjaka. Medicinskim rečnikom – bakterije u sistemu za varenje podstiču njihovu fermentaciju ovih šećera usled čega dolazi do stvaranja hidrogena koji širi creva i uzrokuje naduvenost, bolove, dijareju ili zatvor.
Najveći paradoks kod fermenatabilnih šećera je što ih sadrže potpuno zdrave namirnice, ali i one kao takve mogu da izazovu probleme kod pojedinih osoba koje ne podnose dobro neke stvari u njima.
Da biste otkrili da li uzrok vaših problema predstavlja intolerancija na fermenatabilne šećere, pokušajte da na neko vreme izbegnete namirnice koje ih u sebi sadrže i pratite simptome. Dijeta se preporučuje i svima koji su osjetljivi na gluten, a upravo je to razlog velike popularnosti ovog načina prehrane.
Šta treba jesti dok ste na dijeti?
Voće - grožđe, grejp, kivi, limun, limeta, mandarina, pomorandža, malina, jagoda, banana, borovnica, dinja, brusnica
Povrće - spanać, maslina, krompir, žuta paprika, tikvica, artičoka, šargarepa, celer, krastavac, salata, zeleno lisnato povrće, bundeva
Začini - origano, peršun, ruzmarin, timijan, bosiljak, čili, korijandar, majoran, nana
Žitarice - žitarice bez glutena, pirinač, ovas, psilijum
Mlečni proizvodi - mleko bez laktoze, sojino mleko, ovseno mleko, pirinčano mleko, tvrdi sirevi, jogurt bez laktoze
Tokom tri do četiri nedelje potrebno je jesti samo dozvoljene namirnice, a zatim dodavati i ostalu hranu, i pritom obratiti pažnju na pojavu simptoma. Hranu koja uzrokuje probavne smetnje treba izbegavati. Između svakog jela treba napraviti pauzu od 3-4 sata.
Šta treba izbegavati?
Veliku količinu fruktoze – jabuka, kruška, lubenica, voćni sokovi
Laktozu - kravlje, kozje i ovčje mleko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi
Fruktane - brokuli, kupus, patlidžan, komorač, beli luk, crni luk, vlašac, pšenica, raž