Ekstra devičansko maslinovo ulje i beli luk – nenadmašan spoj27.04.2015.

Ekstra devičansko maslinovo ulje i beli luk – nenadmašan spoj

Aromatizovano hladno ceđeno maslinovo ulje i beli luk - na prvu pomisao savršen spoj. Sledeća pomisao  - komplikovano za spremanje. Ovo uopšte nije tačno. Naprotiv, za pripremu ovog gurmanskog dragulja nije vam potrebno ništa drugo do dobre volje i malo truda i naravno sastojaka koje već imate u svojoj kuhinji. 
                                       
Kupovno hladno ceđeno maslinovo ulje vrlo lako možete pretvoriti u jedinstvene začine, kombinujući ga sa začinskim biljem, orašastim plodovima i citrusima i tako jelima dodate savršenu aromu. Ovoga puta donosimo vam ideje kako da ionako već savršen ukus i miris ekstra devičanskog maslinovog ulja obogatite divnom aromom belog luka.  

Pre svega, osnova treba da bude kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje, jer će tako i krajni proizvod biti kvalitetniji. Ukoliko pravite biljno ulje sa belim lukom potrebno ga je čuvati u frižideru i iskoristiti u roku od nedelju dana, kako ne bi ugrozilo vaše zdravlje. Čuvanje u frižideru neophodno je zbog toga što aromatizovana ulja stvaraju uslove za botulizam. Posebno vodite računa o tome da u vaše ulje ne dospe ijedna kap vode.  

Predlažemo vam nekoliko recepata:

Ulje od belog luka kao dodatak jelima

Očistite jednu glavicu belog luka i dodajte maslinovo ulje u količini zavisno da li želite blaži ili jači ukus. Zagrevajte dok se ne pojave mehurići oko luka, smanjite temperaturu i ostavite na šporetu još desetak minuta. Nakon toga, ulje ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, i u hermetički zatvorenim bocama ili teglicama čuvajte u frižideru, ne duže od nedelju dana. Ovo ulje možete koristiti za salate, umake ili samo kao začin na malo prepečenog hleba. I što je najvažnije, veoma je zdravo. 

Beli luk u eskstra devičanskom maslinovom ulju kao melem

Pomešajte u staklenoj posudi 1/3 belog luka i 2/3 ekstra devičanskog maslinovog ulja i ostavite da odstoji mesec dana na tamnom mestu. Ovako pripremljem melem možete koristiti više puta u toku dana za tretiranje ranica na koži i sluzokoži, napadnuta mesta gljivicama, kao i na bolna mesta u zglobovima i kičmi.

Ulje sa sremušem 

Za ovu kombinaciju potrebno vam je 4-5 listova sremuša ili medveđeg luka, koje ćete oprati u toploj vodi i krupnije naseckati. Potom ih stavite u 125 ml maslinovog ulja, a bocu zatvorite i ostavite da "odstoji" pet dana.

Kad jednom probate jela obogaćena ovim aromatizovanim uljem, uvek ćete im se verno vraćati, jer ćete već na samom startu biti opijeni njihovim čarobnim mirisima.