Dijeta “Zlatno seme” za zlatne rezultate13.04.2016.

Dijeta “Zlatno seme” za zlatne rezultate

Probali ste mnogo dijeta, a kilogrami su i dalje tu a glad ne jenjava? Ako je takva situacija, onda bi trebalo da dve nedelje isprobate sasvim drugačiji, a u isto vreme jednostavan način ishrane. Ono što dijetu „Zlatno seme“ izdvaja od ostalih je da uz nju nećete biti gladni, a rezultati su vrlo brzo vidljivi. 

Kao jedna je od najjednostavnijih i efikasnih načina da se otarasite suvišnih kilograma a u isto vreme pobaljšate sveukupno zdravlje, dijeta sa žitaricama je za kratko vreme dobila veliki broj poklonika. Pored toga što ćete izgubiti višak kilograma, poboljšaćete zdravlje, povratićete elan a vaša kosa i koža će dobiti sjaj.
 
Dijeta „Zlatno seme“ bazira se na povećanom unosu žitarica koje je lako naći u trgovinama. Kao namirnice, posebno se izdvajaju ovas, pirinač, heljda, ječam, proso, koje su veoma hranljive i sadrže gvožđe, fosfor, magnezijum, kalijum, cink i vitamin B. Žitarice obiluju i celulozom, čija sposobnost je oslobađanje tela od štetnih materija i pružanje produženog osećaja sitosti. 
Dijeta podrazumeva da tokom trajanja od 15 dana, za sve obroke i užinu jedete samo kašu, pripremljenu od semenki na vodi, bez dodavanja ulja. Tokom dijete možete piti samo čistu vodu u neograničenim količinama.

Plan dijete po danima:

1. 2. 3. dan – Ovsena kaša
Ovsena kaša je naročito pogodna za osobe sa crevnim oboljenjima. Ovsene pahhuljice čiste jetru, bubrege i poboljšavaju rad štitne žlezde. 

4. 5. 6. dan – Kaša od heljde
Heljda je vrlo korisna kod bolesti srca, jetre, bubrega, dijabetesa i veoma je bogat izvor gvožđa.

7. 8. 9. dan – Pšenična kaša
Veoma blagotvorno deluje na nervni sistem i veoma je dobra za pravilan rad srca i krvnih sudova.

10. 11. 12. dan – Ječmena kaša
Ječam se posebno preporučuje za one koji žele da se oslobode suvišnih kilograma. Ova žitarica sadrži malo kalorija, smiruje glad i ubrzava metabolizam.

13. 14. 15. dan – Kaša od smeđeg pirinča
Pirinač oslobađa telo od toksina. Studije su pokazale da je redovno konzumirinje smeđeg pirinča preporučljivo za osobe koje imaju problema sa zglobovima.

Kako da najbolje pripremate kaše?

Da bi vitamini i minerali ostali netaknuti, pre samog kuvanja, isperite seme i potopite ga u hladnoj vodi da odstoji 6-8 sati, najbolje preko noći. U ključalu vodu stavite žitarice, sklonite sa vatre i ostavite da odstoji dva sata pre konzumiranja.