Akvafaba – raj za vegetarijance10.03.2016.

Akvafaba – raj za vegetarijance

Vegetarijanci i vegani imaju još jedan razlog da budu zadovoljni. Tečnost koja je do juče prosipana kao neupotrebljiva danas predstavlja pravu malu revoluciju kada je ishrana ove populacije u pitanju. Reč je o vodi u kojoj su se kuvale mahunarke, posebno leblebije. Naime, takva tečnost – akvafaba odlična je zamena za belance. 
 
Veoma dostupno, jednostavno i nadasve jeftino otkriće predstavlja pravi raj za vegansku ishranu. Pored toga što je savršena zamena za jaja, akvafaba je neutralnog mirisa i ukusa pa se može koristiti za pripremanje raznih jela. Korišćenje soka iz tegle je najlakši način za konzumiranje, ali i voda u kojoj ste kuvali leblebije ili pasulj daje slične rezultate. 

 

Kako da sami pripremite akvafabu? Veoma jednostavno. Za tri decilitra “posnog belanceta” potrebno vam je samo 300 g sirovih suvih leblebija, 500 ml vode i prstohvat soli. Sirove leblebije dobro operite, prelijte vodom i ostavite potopljene osam sati. Nakon toga ih dobro ocedite, sipajte u šerpu, prelijte sa 500 ml vode i dodajte prstohvat soli. Leblebije kuvajte na srednjoj temperaturi oko dva sata. Da bi se ravnomerno skuvale, voda mora da ih prekriva, pa je po potrebi dolivajte. Gotove su kada postanu meke i kremaste. 
 

Kuvane leblebije ostavite da se ohlade i odstoje u vodi u kojoj su se kuvale oko osam sati, a zatim ih procedite. Tu tečnost ponovo kuvajte sve dok ne ispari polovina. Tako pripremljena akvafaba biće gusta i lepljiva i da ima teksturu sličnu teksturi belanceta. Kada se tečnost dobro ohladi, idealno je za pripremu raznih jela, a možete je čuvati u sterilnoj zatvorenoj teglici nekoliko dana u frižideru.
 

Tri kašike akvafabe menjaju jedno jaje, ali se te mere ne morate pridržavati. Mućenje posnog belanceta traje malo duže u odnosu na mućenje pravog belanceta. Ukoliko ovu dragocenu tečnost koristite za pripremanje jela sa testom, potrebno je pre toga da akvafabu dobro umutite, dok ne postane penasta, čvršća i bela masa, pa je nakon toga umešajte u testo.