Adaptogene biljke za dužu mladost28.04.2016.

Adaptogene biljke za dužu mladost

Za adaptogene biljke s pravom se može reći da su najsnažnije medicinske biljke. Na ljudski organizam deluju tako što obnavljaju telomerazu (jedan od najmoćnijih enzima u ljudskom telu koji sprečava da se DNK na krajevima ćelija "razveže"), pa na taj način usporavaju starenje. Drugim rečima, one pomažu organizmu da održi homeostazu, odnosno stanje ravnoteže neophodno za život. Kada je organizam van ravnoteže nalazi se u stanju negativne homeostaze, u kojem mehanizmi za obnavljanje degenerisanih ćelija ne funkcionišu pravilno. Ako ovakvo stanje potraje, u krajnjem ishodu dovodi do umora, nesanice, lošeg raspoloženja a i nekih bolesti.
 

 

 

Kako konkretno adaptogeni pomažu ljudima? Jednostavan primer - ako osoba ima visok nivo šećera u krvi adaptogena biljka pomaže da se nivo glukoze snizi, dok kod osobe koja ima nizak nivo šećera u krvi, pomaže da se on povisi.

Predstavljamo vam tri najefikasnije biljke ove vrste – grčko seme, reiši i astragalus.

Grčko seme

Grčko seme (drugačijeg naziva piskavica) sadrži jedinjenja poznatih kao saponini koje karakteriše medicinska primena. Oni stimulišu lučenje hormona rasta iz ćelija pinealne žlezde, locirane u središtu mozga, blizu hipotalamusa. Naziva se i "glavna žlezda" jer utiče na rad većine drugih žlezda - usmerava tireoidnu žlezdu, nadbubrežne žlezde, kao i jajnike i testise, da proizvode svoje hormone.

Reiši

Reiši gljiva izdvaja se po tome što stimuliše imuni sistem i sadrži enzime koji povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i tako pomaže organizmu da se izbori protiv bolesti. Takođe, pomaže da se organizam prilagodi na razne vrste stresa, kao što su povrede, drastično menjanje temperature, nedostatak sna, trovanje i infekcije, Još jedno moćno svojstvo ove biljke je da funkcioniše kao imunomodulator, odnosno reguliše imuni sistem. Uloga imunog sistema je da otkrije patogene organizme kao što su virusi, bakterije i drugi mikrobi koji napadaju telo i da ih eliminiše. Ukoliko je imuni sistem oslabljen, mikrobi se razmnožavaju i dovode do bolesti. U tim situacijama reiši biljka je od velike koristi.

Astragalus

Ova biljka se smatra  jednim od najmoćnijih sredstva koje poboljšavaju opšte stanje organizma. Već više od dva milenijuma astralagus se u Aziji koristi kao tonik koji pojačava sve respiratorne, metaboličke i funkcije eliminacije. Osnažuje mišiće i ima sposobnost da hladi i greje telo.