Ishrana

Aditivi od A do Š - Zgušnjivači

Aditivi od A do Š - Zgušnjivači

04.07.2015.

Sredstva za zgušnjavanje, kao dodaci hrani imaju ulogu želiranja i povezivanja sastojaka u tečnim namirnicama kao što su supe, pudinzi, kremovi, mlečni proizvodi, sladoledi, voćni jogurti, čokolade sa filom. Ima ih u i skoro svim vrstama peciva, zaleđenim picama, hlebu.

Opširnije +
Aditivi A do Š - Zaslađivači

Aditivi A do Š - Zaslađivači

04.07.2015.

Sve veća potražnja za za niskokaloričnim proizvodima dovela je do masovnije pojave veštačkih zaslađivača. Kao što im samo ime kaže, ovakvi zaslađivači su sintetčke zamene za šećer, ali se mogu dobiti i proizvodnjom iz nekih biljaka koje prirodno sadrže šećere.

Opširnije +
Aditivi od A do Š - Emulgatori

Aditivi od A do Š - Emulgatori

03.07.2015.

Emulgatori su materije koje se namirnicima dodaju kako bi smanjili površinski napon i omogućavali stvaranje slobodnih emulzija. Oni povezuju vodene i masne sastojke u emulziji i sprečavaju njihovo razdvajanje i taloženje. Takođe, poboljšavaju teksturu i ukus hrane. Koriste se u proizvodnji hleba, peciva, kolača, testenina, grickalica, supa, sosova, deserta, margarina, majoneza i sladoleda.

Opširnije +
Aditivi od A do Š - Konzervansi

Aditivi od A do Š - Konzervansi

07.06.2015.

Svaki prosečan konzument, ukoliko se dovoljno ne informiše, nikako ne može znati šta hrana koju svakodnevno unosi sadrži. Kako istraživanja pokazuju, oko 90 odsto štetnih materija u ljudski organizam unosimo upravo hranom, a oko 80 odsto namirnica uzimamo u industrijski prerađenom obliku.

Opširnije +
Aditivi od A do Š - Boje

Aditivi od A do Š - Boje

04.07.2015.

Daleko kroz istoriju ljudi su koristili boje kako bi hranu učinili lepšom. Takođe, hrana atraktivnih boja znatno više pojačava apetit nego bezbojna. Boje su se s početka dobijele iz prirodnih izvora, pa su tako neke od njih sadržale opasne materije, kao što su arsenik i živa.

Opširnije +
Aditivi od A do Š - Aromatici

Aditivi od A do Š - Aromatici

03.07.2015.

Aromatici su dodaci hrane koji pojačavaju ukus namirnica i na taj način „teraju“ ljude da više jedu. Najčešće je sadržan u sušenim, zaleđenim ili termički obrađenim proizvodima. Među aromaticima najviše se ističe glutamat iz biozačina, koji izaziva glavobolje, tj. „sindrom kineskog restorana“ zbog velikih količina glutamata u tim jelima.

Opširnije +
Aditivi od A do Š - Antioksidansi

Aditivi od A do Š - Antioksidansi

04.07.2015.

Veštački ili sintetički antioksidansi su vrsta materija koja ima za cilj sprečavanje ili usporavanje oksidacije hrane u dodiru sa vazduhom, s razlogom da hrana ne pocrni ili ne užegne. Dodaju se namirnicama u industrijskoj proizvodnji kako bi se sprečio proces oksidacije i propadanja hrane

Opširnije +
Da li je zaista stevija tako dobra?

Da li je zaista stevija tako dobra?

02.07.2015.

U poslednje vreme, da li iz pomodarstva ili iz istinske potrebe, zaslađivač stevija dobija na popularnosti, kao zamena za šećer, ponajviše zbog svoje nekalorične prirode. A kako uvek postoji „ali“, postavlja se pitanje kako ona utiče na zdravlje ljudi i da li je uopšte tako dobra?

Opširnije +
Đumbir – lekovitost stara pet milenijuma

Đumbir – lekovitost stara pet milenijuma

02.07.2015.

Đumbir je koren koji vodi poreklo iz Indije, a izgledom podseća na šaku s nepravilnim prstima. Lekovita svojstva đumbira poznata su više od o 5000 godina, dok se na našim prostorima upotrebljava veoma kratko. Najčešće se koristi kao svež koren ili kao samleveni prah.

Opširnije +
Zdrav doručak – birajte integralne ovsene pahuljice, ne kašu

Zdrav doručak – birajte integralne ovsene pahuljice, ne kašu

18.06.2015.

Doručak je, prema mišljenju svih lekara i nutricionista najvažniji obrok, jer veoma je bitno kako ćete započeti dan. Doručak pre svega treba da bude zdrav, da vam pruži dovoljno energije za predstojeći dan, a zatim i ukusan i treba mu posvetiti posebnu pažnju.

Opširnije +