Ishrana

Kako jednostavno napraviti hleb od heljde

Kako jednostavno napraviti hleb od heljde

29.11.2015.

Za heljdu se često tvrdi da spada u porodicu žitarica, iako je ona zapravo zeljasto povrće. Heljda poseduje dokazano blagotvorno dejstvo u lečenju bolesti krvotoka, reume, slabe memorije, dijabetesa i stomačnih oboljenja.

Opširnije +
Jednostavnim koracima do 500 kalorija manje

Jednostavnim koracima do 500 kalorija manje

25.11.2015.

Koliko puta dnevno uhvatite sebe da posle svakog zalogaja razmišljate o broju unetih kalorija? I o tome kako ih je lako uneti, a veoma teško sagoreti. Najbolji pristup celoj toj priči oko kalorija je stvoriti njihov defiicit, kako bi se organizam “naterao” da troši nagomilanu masnoću u organizmu.

Opširnije +
Ubrzajte metabolizam lako

Ubrzajte metabolizam lako

22.11.2015.

Mnogo ljudi se žali na usoren metabolizam i to stanje pripisuju uzrastu, fizičkoj aktivnosti ili pak radu štitne žlezde. Međutim, nekada nismo svesni da i sami pravimo greške koje utiču na to da naš metabolizam ne funkcioniše kao švajcarski sat.

Opširnije +
Leptin - kontrolor apetita

Leptin - kontrolor apetita

22.11.2015.

U našem organizmu postoje hormoni koji utiču na to kakav će nam biti apetit, a kakav metabolizam. Među njima posebno se izdvaja hormon leptin, za koji slobodno možemo tvrditi da je „ubica“ apetita. Ali, samo kod negojaznih osoba.

Opširnije +
Deset namirnica za koje ne biste pomislili da goje

Deset namirnica za koje ne biste pomislili da goje

10.11.2015.

Svima nama prva asocijacija na šećer su torte, kolači, bombone, gazirana pića. Međutim, šećer je u nekim namirnicama, za koje nikad ne biste pomislili, toliko prisutan da takvi proizvodi bukvalno predstavljaju prave „šećerne bombe“.

Opširnije +
Zašto su chia semenke tako magične?

Zašto su chia semenke tako magične?

10.11.2015.

Za mnoge chia semenke predstavljaju malo poznatu namirnicu, ali kada se uzme u obzir da su stare nekoliko hiljada godina i da su ih još Maje i Asteci koristili u ishrani, a i u medicinske svrhe, dolazi se do zaključka da je ovo magično seme nepravedno zanemareno.

Opširnije +
Ishrana za hormonsku harmoniju

Ishrana za hormonsku harmoniju

10.11.2015.

Tema skorijih naučnih istraživanja je utvrditi na koji način hrana može biti moćan lek u borbi protiv hormona koji direktno utiču na upale u telu. Zaključci sprovedenih studija ukazuju na činjenicu da ako se hrana uzima u određeno vreme i u određenoj količini, može kontrolisati hormone, pa samim tim i upravljati određenim bolestima, kao što su različiti oblici hroničnih bolesti, pre svega neurološke bolesti, srčana oboljenja i dijabetes.

Opširnije +
Zašto smeđi, a ne beli šećer?

Zašto smeđi, a ne beli šećer?

08.11.2015.

Kada je u pitanju izbor zdrave hrane i polemika o tome koja je uopšte zdravija varijanta neke namirnice i proizvoda, mišljenja stručnjaka su podeljena. Međutim, ono što se sa sigurnošću može tvrditi, bar kada je izbor zdravije varijante šećera u pitanju, je da uvek prednost treba prednost dati smeđem šećeru, umesto belom.

Opširnije +
Dobra hrana za dobar vid

Dobra hrana za dobar vid

01.11.2015.

Dobar vid često se uzima zdravo za gotovo. Pomislite na njega tek kad osetite da se stanje pogoršava. Opštepoznato je da određene namirnice imaju veliki benefit za zdravlje ljudi. Takav slučaj je i kod zdravlja očiju, odnosno postoje određene namirnice koje redovnim konzumiranjem mogu doprineti njegovom očuvanju.

Opširnije +
Želite dugovečnost? Hranite se kao Italijani

Želite dugovečnost? Hranite se kao Italijani

01.11.2015.

Mediteranski način ishrane nadaleko je poznat kao najzdraviji, a prema naučnim istraživanjima, ukoliko primenite lekcije Italijana o ishrani, možete živeti i do tri godine duže. Hrana je sastavni deo njihovog života i dosta ulažu u kvalitetne obroke.

Opširnije +