Osetite magiju Emilije Romanje u najstrašnijoj noći30.10.2016.

Osetite magiju Emilije Romanje u najstrašnijoj noći

Maskembal, čarolija, horor filmovi, strašne priče i obilje slatkiša. Da, kraj je oktobra i vreme je za praznik Noć veštica. Noć između 31. oktobra i 1. novembra, pretvara se u noć magije i misterije i prethodi prazniku Svih svetih. Ovaj praznik je uglavnom popularizovan u zapadnom delu sveta, ali vrlo brzo je simpatije pobrao i u ostatku sveta. Vodi poreklo iz starog keltskog festivala Saunj kojim se proslavljao kraj poljoprivrednih radova. Verovalo se da ovaj praznik obeležava dan kada se nebo i zemlja spajaju, a mrtvi se mešaju sa živima. Da bi umirili duhove, stari Kelti su im pripremali hranu, što je preteča današnjeg najslađeg običaja – dolcetto o scherzetto (nestašluk ili poslalstica).

 

Jedan od najboljih načina da osetite sve čari ovog, u isto vreme i uzbudljivog i zastrašujućeg praznika, je da posetite oblast Emilija Romanja u Italiji. Putovanje kroz “Vigilia d'Ognissanti” (Noć veštica), najbolje je započeti u magičnim postavkama u velelepnim zamkovima Castelli del Ducato u Parmi i Pjaćenci. Čarolija na svakom koraku i sjajna trpeza, tipična za ovu regiju, učiniće da taj dan doživite pravu bajku. Za najhrabrije je omogućeno prenoćište, gde ćete samo uz sjaj sveće biti svedoci sablasnih zvukova i sastanka sa vešticama i duhovima.

Nedaleko, u gradu Alfonsine, svake godine se održavaju manisfestacije koje pokazuju da ovaj praznik zapravo ima evropske korene. Glavna atrakcija postaje reka Senio, čije obale se pretvaraju u poljane plesa, muzike, vatre i tematskih zabava. Uz zvuke bubnjeva i čarobnog prizora imaćete utisak da ste na nekoj drugoj planeti.  

Samhain the Celtic new year's najvažniji je događaj u Riolo Terme, poznatim termama u samom srcu Ravene. Ovaj drevni festival slavi kraj poljoprivrednih radova i nadu koju sa sobom nosi dolazak proleća. Neki od rituala starih Kelta i danas su deo poljoprivredne kulture ove regije. Paradama dobra i zla, vatrometom i obrednom lomačom, stanovnici ovog podneblja iskazuju poštovanje prema svojim precima, a ovaj događaj u isto vreme predstavlja i neviđenu turističku atrakciju koju ne treba propustiti.

U Romanji, u noći uoči praznika Svih svetih, pre odlaska na spavanje, običaj je da se na stolu ostavi hrana – maslinovo ulje, vino, voda i hleb su neizostavni. Ovaj običaj je najbolje dočaran u Castrocaro Terme, u blizini grada Forli. Enoteca del Castello se za ovu priliku transformiše u “Tavernu misterija”, gde su na meniju tradicionalna jela ove regije, o kojima smo pisali ovde.

Ni najmlađi nisu zaboravljeni. Zabavni park Mirabilandia, najveći u pokrajini Emilia Romanja, u blizini Ravene, za Noć veštica dobija novo ruho i pruža savršen ugođaj kako za mališane, tako i za odrasle. Ništa manje nisu interesantni ni parkovi FiabilandiaAquarium of CattolicaOltremareButterfly House, a u nekima od njih je i slobodan ulaz ukoliko donesete bundevu ili budete kostimirani.