Kratka istorija bikinija01.07.2016.

Kratka istorija bikinija

Leto je konačno stiglo! A sa njim, za mnoge dame večita dilema, kakav kupaći odabrati. Isto pitanje a različiti odgovori, iznova i iznova, svake sezone. Modni znalci preporučuju kao apsolutni hit ove godine, jednodelni kupaći, koji doživljava pravu renesansu ovog leta. 

Zavirimo malo u prošlost i podsetimo se kako su se nekada dame odevale na kupalištima. Naime, u antičkom Rimu i Grčkoj postojala su kupatila, kao jedan od glavnih načina relaksacije u to doba. Kupatilo u okviru kuće bilo je stvar prestiža i to su mogli sebi da priušte samo bogatiji građani. Često su se na rimskim muralima mogle videti žene u odeći nalik današnjem bikiniju.  

Prva odeća namenjena plivanju postoji tek od 18. veka. Kao i u vreme antičkog Rima, kupatila su u to vreme bila dostupna samo bogatoj evropskoj eliti. Iako su muška i ženska kupatila bila odvojena, poštovala su se veoma stroga pravila pristojnog izgleda. Najčešći modeli za kupanje pravljeni su od vune, jer vuna nije postajala providna kada bi se pokvasila. Žene su nosile haljine sa ušivenim malim tegovima u prorub kako se ne bi zadizale prilikom ulaska u vodu. Ni muškarci nisu bili pošteđeni. Nosili su duge rukave i nogavice, i tako uglavnom do sredine devetnaestog veka.

Odlazak na more postao je popularniji sa razvojem železnice. Tada su se na plažama mogle videti nanizane „mašine za kupanje“, kao neka vrsta kabina za presvlačenje na točkovima, koje su imale konjsku vuču. U njima su dame odvožene do dublje vode, u koju su ulazile direktno iz kabine, kako ih niko ne bi video u kupaćim kostimima. 

Sredinom 19. veka u modu ulaze takozvane „turske“ pantalone ili blumers, koje su se nosile ispod određene vrste hajine. Ovi odevni predmeti izrađivani su od punog flanela, koji je natopljen vodom bio veoma težak. Muški kostimi dobijaju „slobodniji“ izgled, otkrivajući sadа i deo noge i deo grudi ispod vrata. Tek krajem 19. i početkom 20. veka ukidaju se zakoni koji zabranjuju kupanje muškaraca i žena na istoj plaži.

Nakon Prvog svetskog rata boravak na moru postaje popularniji, a kupaći kostimi sve “manji”. 30-ih godina u modu ulazi preplanuli ten, a kupaćim kostimima počinju da se bave i kreatori visoke mode. Glavni promoteri modernih kupaćih kostima bile su holivudske zvezde.

Pre 70. godina nastala je prava revolucija kada su odevni modeli za plažu u pitanju, a to je dolazak bikinija. 1946. godine kreatori Žak Hajm i Luj Rear predstavljaju prvi bikini kupaći kostim, koji je dobio je naziv po atolu Bikini, na kome su vršene prve posleratne nuklearne probe. Bikini svoju eksploziju dostiže nakon 1957. i filmova Brižit Bardo i ne gubi je do današnjih dana.

Stoga, drage naše dame, kakav god kupaći kostim da odaberete, uživajte u letu na najbolji način. Ako pak niste zadovoljne svojim izgledom i želite da za kratko vreme budete spremne za plažu, isprobajte paradajz dijetu, koja donosi neverovatne rezultate. A kako stručnjaci upozoravaju na sve veću štetnost sunčevih zraka, isporobajte domaći melem za sunčanje od ekstra devičanskog maslinovog ulja.