Giro d'Italia – elitni biciklizam u ružičastoj boji16.06.2016.

Giro d'Italia – elitni biciklizam u ružičastoj boji

Pored brojnih kulturno-istorijskih spomenika, koji vam jednostavno oduzimaju dah, Italija može da se pohvali i predivnom obalom, očaravajućim planinskim jezerima i masivnim planinskim vencima. Zahvaljujući svom ovom bogatstvu, Italiju godišnje poseti više od 40 miliona turista, a maj i jun su posebno atraktivni meseci, jer Italija tada postaje i centar elitnog sporta. Pretpostavljate, reč o “Giro d'Italia”, poznatoj biciklističkoj trci, koja se jednom godišnje održava prvenstveno u Italiji, a povremeno prolazi i kroz susedne zemlje.

Tradicionalna međunarodna sportska manifestacija “Giro d’Italia” jedna je od tri najpoznatije biciklističke trke na svetu. Zajedno sa “Tour de France” i “Vuelta a Espana”, Giro d'Italia je dio prestižnog biciklističkog Grand Tour-a. Inicijativa za pokretanje takmičenja potekla je od stane časopisa Gazzetta dello Sport, s ciljem da se poveća njegova prodaja. Takmičenje datira još od 1909. godine, a do sada je održano 99 trka. Tokom prve trke voženo je osam etapa, u dužini od 2.447 kilometara, na startu je bilo 115 biciklista a sabiranjem bodova, pobedio je Italijan Luiđi Đana.

Ovaj izuzetno popularan sportski događaj, u istoriji dužoj od jednog veka, samo je dva puta prekidan, za vreme I i II svetskog rata. Održava se svake godine u periodu maj-jun i traje tri nedelje. Jedan deo trke prolazi kroz Alpe i Dolomite, a pojedine rute se menjaju svake godine. Pored toga što je sjajan sportski događaj, ima velike koristi i po državu – promoviše Italiju i njene turističke potencijale na najbolji način. Takođe, mediji širom sveta prenose trku "Giro d’Italia“. Emituje se na svim kontinentima u 174 zemlje, a u 166 zemalja sveta se prenosi uživo. Procenjeno je da 1.5 milijardi ljudi prati "Giro d’Italia“ putem TV ekrana, a, uz stazu, trku posmatra oko 6.6 miliona ljudi.

Kao što smo već pomenuli, ruta prolazi i kroz Alpe, što biciklistima predstavlja najteži deo trke. Cima Coppi je najviša tačka do koje trkači stižu, na visini od 2178 metara. Ustanovljena je 1965. godine, a naziv je dobila po ikoni biciklizma, petostrukom pobedniku po imenu Fausto Coppi. Kako bi izdržali sve napore tokom trke, takmičarima je u proseku potrebno da unesu oko 6.000-7.000 kalorija dnevno.  Zanimljivo je takođe pomenuti da je tokom dosadašnjih trka pređeno oko 350.000 kilometara, nijansu manje od udaljenosti Meseca od planete (oko 370.300 kilometara).

Ovogodišnje, 99. izdanje započelo je u holandskom Apeldornu, a završeno u Torinu. Pored glavne nagrade, majicu ružičaste boje (maglia rosa), biciklisti se takmiče i za još tri boje - crvenu - lider po broju bodova, plavu - najbolji "brdaš", kao i belu - najbolji mladi vozač. Ružičasta boja odabrana je zbog toga što se list La Gazzetta dello Sport, štampao na papiru ružičaste boje. U Francuskoj je pobednička boja žuta, iz istih razloga.

Pročitajte još nekoliko zanimljivosti o ovom prestižnom takmičenju, koje može biti još jedan razlog više zašto da posetite ovu čarobnu zemlju tokom maja i juna:

•    20 godina – najmlađi pobednik Fausto Kopi 1940. godine
•    34 godina – najstariji pobednik Fiorenco Manji 1955. godine
•    67 -  ukupnih pobeda italijanskih vozača
•    1:57 časova – najveći razmak između pobednika Alfonsa Kalcolarija i  drugoplasiranog Pierina Albinija, 1914. godine
•    11 sekundi – najmanji razmak između pobednika Fiorenca Manjija i drugoplasiranog Ecija Ćekija, 1948. godine