Deset razloga zašto ste stalno umorni11.04.2016.

Deset razloga zašto ste stalno umorni

Konstantan osećaj umora prisutan je kod svake druge osobe na planeti, pokazuju najnovija istraživanja. Uzroci ovog neprijatnog stanja nekad su jasni, nekad prilično zamaskirani iza mnogih drugih oboljenja ili svakodnevnih loših navika.   

Ukoliko ste baš vi ta „svaka druga osoba“, obratite pažnju na ovih deset saveta stručnjaka koje smo izdvojili za vas. 

Dehidratacija

Kako stručnjaci tvrde, delhidratacija dovodi do mučnine, tromosti i vrtoglavice. Nedostatak unosa tečnosti obavezno prati slaba koncentracija. Dakle, što više vode, čajeva i nezaslađenih sokova. 

Problemi sa štitnom žlezdom

Štitna žlezda ima funkciju da luči hormon tiroksin, koji kontroliše metabolizam i količinu energije u organizmu. Ako se ne luči dovoljno tiroksina, posledice su umor, promena raspoloženja i po koji kilogram viška. 

Anemičnost

Nizak nivo gvožđa može prouzrokovati dosta štete u organizmu, pa samim tim uticati i na konstatntan umor i razdražljivost. Usled manjka gvožđa, manja količina kiseonika dolazi do mišića. Ako je test hemoglobina koji utvrđuje nivo gvožđa u krvi normalan, a vi ste i dalje umorni, testirajte i feritin, sposobnost organizma da skladišti gvožđe.

Preskočen doručak

Doručak nikako nemojte preskakati jer je to glavni način da svom organizmu priuštite dovoljno energije za obavljanje aktivnosti koje dan nosi. Takođe, koliko je loše doručak preskakati, toliko je loše dan započeti „džank fudom“.

Osetljivost na gluten

Jedan od najčešćih razloga za stalan osećaj umora može biti celijakija – autoimuna bolest koja nastaje zbog preosetljivosti na gluten. Prema mišljenju stručnjaka, nedijagnostikovana celijakija uzrokuje nedovoljnu apsorpciju materija, što može dovesti do zamora.

Alkohol

Ukoliko posle napornog dana opuštanje tražite u alkoholu, ovakvom navikom negativno utičete na san. Alkohol u početku pojačava hemijsku gama-aminobuternu kiselinu u mozgu, koja umanjuje stres i tenziju, ali ako se svakodnevno stimulišete alkoholom, mozak počinje da se oslanja na njega, što utiče na osećaj konstantne napetosti i nedostatak kvalitetnog sna.  

Nedostatak sna

Prema naučnim istraživanjima, minimalna dužina sna je između šest i sedam i po sati. Ukoliko nemate mogućnost da ispunite tu normu, preporučujemo vam „Aleksandar tehniku“ kojom ćete se na neko vreme naoružati dodatnom energijom. Lezite na leđa sa nogama savijenim u kolenima, stopala zalepite za pod, a glavu položite na dve ili tri knjige. Stavite šake na stomak, a laktove na pod i dišite lagano deset minuta.

Bakterije

Bakterije u organizmu mogu prouzrokovati umor i hroničnu pojavu gljivica. Radi preventive, u svakodnevnu ishranu uključite i namirnice koje deluju preventivno na pojavu gljivica, kao što su beli luk, praziluk i prirodni bio – jogurt.

Naučite da kažete ne

Konstantno udovoljavanje drugima i preuzimanje previše obaveza neumitno vode u premorenost. Ukoliko ne možete da kažete “ne”, onda dajte vremenba sebi i recite da ćete razmisliti. 

Ne budite perfekcionista

Osobe koje konstantno teže da uvek budu savršeni i da sve rade perfektno, često zapadaju u stanje nezadovoljstva i apatije.