Bolzano – grad najsrećnijih ljudi02.11.2016.

Bolzano – grad najsrećnijih ljudi

Biser severne Italije, grad Bolzano, drugi po veličini i značaju pokrajine Trentino-Južni Tirol, već duži niz godina nosi laskavu titulu grada sa najkvalitetnijim životom. Koji god aspekt življenja se posmatrao, ocene su više nego pozitivne. U čemu je tajna?

Pre svega, tajna leži u njegovim stanovnicima koji generacijama neguju drugačiji pristup životu. Skladnost različitih kultura i jezika čine da ovaj grad još više funkcioniše kao zajednica, a pravila se izuzetno poštuju. Jezici kojim se stanovnici služe su italijanski, nemački i ladinski. Bolzano je i kulturni centar regije. Od gradića koji je nekada brojao par stotina stanovnika, sada ima jedan od boljih univerziteta, a poznat je i po arheološkom muzeju o Eciju, mumiji čoveka koji je živeo 3300 p.n.e., a kojeg su 1991. godine otkrili tursiti u glečeru Ectalskih Alpa.  

 

Ono što svako ko je posetio ovaj grad odmah zapazi, je njegova izuzetna organizovanost, a kada se tome doda i visok standard života, ne čudi što su njegovi stanovnici srećni ljudi. Bolzano je ovekovečen starim dvorcima, a oduševljava i svojim elegantnim ulicama, bogatom gastronomskom ponudom i šarenim tržnicama. Savršeni pejzaži i izuzetno povoljna klima, spoj Mediterana i srednje Evrope Bolzanu daju poseban šarm. Grad leži u južnom delu alpskog predela, Dolomitima. Smešten na strateškoj poziciji, gde se dolina reke Izarko spaja sa dolinom reke Adiđe, još jedan je od razloga što mu stanovnici ostaju verni do kraja života.

A možda ono što meštane posebno čini srećnim je blizina najslađe fabrike. Upravo na brdu iznad Bolzana nalazi se fabrika slatkiša Loacker. Smeštana u samoj netaknutoj prirodi, vrlo neobičnom mestu za jednu fabriku slatkiša i fabriku uopšte, Loacker proizvodnja svoje mesto našla je u srcu italijanskih Alpi, u jedinstvenom Eco Friendly okruženju. Ova fabrika vrhunskih slatkih zadovoljstava koristi samo najkvalitetnije, prirodne sastojke, čija su postojbina zeleni pašnjaci, bistri, prirodni izvori i svež planinski vazduh sa Alpa.